Een jongen van amper vier jaar oud die zichzelf heeft leren lezen, is het jongste lid geworden van de Britse afdeling van Mensa, de vereniging voor hoogbegaafde mensen. Tegenwoordig leest hij al Harry Potterboeken en kan hij tot honderd tellen in zes verschillende talen.

De 3-jarige Teddy Hobbs uit Portishead, in het zuidoosten van Engeland, kan lezen en tot honderd tellen in het Engels, Welsh, Frans, Spaans, Duits en Chinees-Mandarijn. Uit een intelligentietest bleek vorig jaar dat de jongen een IQ van 139 heeft, waarna hij als jongste Brit ooit werd toegelaten tot Mensa.

Ouders Beth en Will Hobbs lieten hun zoon testen omdat hij in september vorig jaar voor het eerst naar school moest. ‘Toen we hoorden dat Teddy bij Mensa mocht aansluiten, waren we verbaasd. We wisten wel dat hij dingen kon die zijn leeftijdsgenootjes nog niet konden, maar we beseften niet hoe slim hij was.’

Teddy werd geboren via IVF. ‘Mijn man en ik lachen geregeld dat de dokter iets verkeerd gedaan moet hebben om hem zo te maken’, aldus zijn moeder. Al komt de gave van de jongen ook met uitdagingen. ‘Hij toont weinig interesse in spelletjes of televisie. Hij leerde uit eigen beweging Mandarijn, en hij kan al Harry Potterboeken lezen. En je kan hem niets wijsmaken, hij luistert naar alles. En hij herinnert zich nog wat je met Kerstmis gezegd hebt.’

Ook het parcours van de hoog­begaafde Laurent Simons uit Oostende lijkt te gek voor woorden. Nadat hij in 2022 op elf­jarige leeftijd een masterdiploma in de fysica had behaald, is Simons begonnen aan een doctoraatsstudie aan een prestigieus Duits instituut. In onderstaande video vertelt hij hoe hij dat allemaal ervaart: