Uefa legt spilzucht Chelsea aan banden
Nieuwe aanwinst Mychajlo Moedryk mocht afgelopen weekend meteen in actie treden bij Chelsea. Foto: EPA-EFE

De Europese voetbalbond Uefa gaat zijn ‘financial sustainability’-regels aanpassen. Daarmee wil de bond de achterdeur sluiten die de spilzieke eigenaar van Chelsea, Todd Boehly, gevonden had.

‘Hey Chelsea, we hoorden dat Arsenal van plan is 6.000.000 lensdoekjes van ons te kopen. Gewoon, opdat je het weet.’ Optiekketen Specsavers kreeg afgelopen week op het sociale medium Twitter de lachers op zijn hand. De pointe van de grap ligt voor de hand voor iedereen die het beleid van Chelsea gevolgd heeft sinds de Amerikaanse miljardair Todd Boehly de club in mei vorig jaar overnam: kopen, kopen, kopen.

De club heeft dit seizoen 460 miljoen euro aan transfers besteed. Inclusief bonussen, de ontslagvergoeding voor trainer Thomas Tuchel en zijn staf (17 miljoen) en het wegplukken van coach Graham Potter bij Brighton Hove & Albion (25 miljoen) heeft Boehly al meer dan een half miljard euro gespendeerd. Nooit eerder gaf een club in één seizoen meer uit aan sportieve versterking.

Afgelopen week leek de absurditeit een hoogtepunt te bereiken toen Chelsea de transfer van Mychajlo Moedryk naar Arsenal kaapte. Boehly betaalt Sjachtar Donetsk voor de 22-jarige Oekraïense flankaanvaller, die in zijn hele profcarrière nog maar twaalf keer gescoord heeft, een transferprijs die via bonussen kan oplopen tot 100 miljoen euro. Waarnemers vroegen zich af hoe Chelsea zich dat financieel kon permitteren. Chelsea is gebonden aan de regels van de ‘financial sustainability’ (de opvolger van de financial fairplay) waardoor een club niet meer mag uitgeven aan lonen, transfers en makelaarskosten dan ze aan inkomsten ontvangt.

In 2026 mag de totale loonmassa slechts 70 procent van het budget bedragen. Op dit ogenblik gelden overgangsmaatregelen, maar dan nog is de vraag hoe Chelsea zich voor een half miljard aan nieuwe spelers kon permitteren. Voor Moedryk kwamen al Wesley Fofana (80 miljoen euro), Marc Cucurella (65 miljoen euro), Raheem Sterling (56 miljoen euro), Benoît Badiashile (38 miljoen euro), Kalidou Koulibaly (38 miljoen euro), Noni Madueke (35 miljoen euro), Pierre-Emerick Aubameyang (12 miljoen euro), Joao Felix (11 miljoen euro voor zes maanden huur) en vijf andere spelers naar Stamford Bridge. Tegenover die koopdrift staat volgens de Amerikaanse consultant Deloitte ‘slechts’ 568,3 miljoen euro aan inkomsten in het kalenderjaar 2022. Weliswaar een stijging van 15 procent tegenover 2021, maar nog steeds ruim onvoldoende om de volledige loonkost plus transferuitgaven beneden budget te houden.

Lange contracten

Chelsea leek in overtreding met de financiële regels van de Uefa, alleen had het die regel weten te omzeilen door de spelers zeer lange contracten te geven. Waar normaal contracten van drie tot vijf jaar gebruikelijk zijn, gaven The Blues Moedryk een contract van achteneenhalf jaar. Doordat de afschrijving van transfersommen gespreid mag worden over de looptijd van het contract, verminderde Moedryks kost naar minder dan 12 miljoen euro per jaar. Een boekhoudkundige truc die Chelsea ook voor andere spelers gebruikte.

Enkele concurrerende clubs trokken aan de alarmbel en wezen de Uefa op het achterpoortje dat Chelsea gevonden had. ‘Sinds enkele weken zijn we op de hoogte van de situatie’, zegt Michael Verschueren, die als bestuurder van Anderlecht in de Uefa-werkgroep voor financial sustainability zit. ‘Contracten aanbieden van acht jaar en meer zijn een realiteit waar de Uefa destijds geen rekening mee had gehouden. Het is extreme kortetermijnpolitiek die grote risico’s inhoudt. Maar het is de bedoeling dat we hier paal en perk aan stellen. Het dossier komt nog voor de zomer op tafel van het Uitvoerend Comité bij de Uefa.’

Vanaf de volgende transferperiode in juli zullen clubs verplicht worden transfersommen af te betalen over een maximale termijn van vijf jaar. Voor de huidige transferperiode of de al afgesloten contracten van de Londenaars heeft dat evenwel geen gevolg meer. Tot 31 januari kan Chelsea zijn spilzucht nog botvieren. De club van miljardair Boehly wordt op dit moment nog gelinkt aan Lyon-rechtsachter Malo Gusto, Benfica-middenvelder Enzo Fernandez en aan Rode Duivel en Everton-middenvelder Amadou Onana.