Door werken aan het viaduct van Merksem belooft het een zeer zware avondspits te worden rond Antwerpen.

Het verkeer aan het viaduct van Merksem kan slechts langs twee rijstroken. Dat komt door werken aan het viaduct. De brugvoegen ervan moeten dringend hersteld worden. Vanaf maandagavond 21 uur zijn de werken in de richting van Nederland gestart. Ze zouden ten laatste dinsdagochtend 31 januari om 5 uur afgerond moeten zijn.

Volgens het Vlaams Verkeerscentrum begon er zich dinsdagochtend om halfzes al ‘een file te vormen’, waarna de Liefkenshoektunnel tolvrij werd gemaakt. Om 7 uur stond er al een file die begon ter hoogte van Antwerpen-West, voor de Kennedytunnel dus. Daar was het tijdens de ochtendspits meer dan een uur aanschuiven. Omstreeks 12 uur was het nog altijd ‘een dik halfuur’ file.

Bestuurders zochten alternatieven om op hun bestemming te geraken, waardoor ook lokale wegen vastslibten, waaronder de Scheldekaaien en de Leien in het centrum van Antwerpen.

De avondspits belooft bovendien nog erger worden dan de ochtendspits, omdat het in die richting dan voornamelijk gaat om verkeer dat de stad probeert te verlaten. ‘Dan zal het vermoedelijk van hetzelfde laken een broek zijn, of zelfs nog erger’, waarschuwde Peter Bruyninckx van het Vlaams Verkeerscentrum vanmiddag al. ‘Wie via de E17 rijdt, schuift stapvoets aan vanaf Haasdonk’, zegt Bruyninckx. ‘Vanaf daar tot Merksem zo’n 20 km file, bijna 2 uur bumperkleven.’

Het Agentschap Wegen en Verkeer en het Vlaams Verkeerscentrum raden aan om tijdens de werken de werfzone te vermijden, door om te rijden via de R2 door het havengebied. Ook daar is het druk.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in