camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

zorgbeleid

Meer rechtstreekse hulp voor wie handicap heeft

Liefst 111 zorg­initiatieven voor mensen met een handicap zijn door minister Hilde Crevits goedgekeurd.

zaterdag 21 januari 2023 om 3.25 uur

Hilde Crevits. Marc Gysens

In 2021 boden 220 initiatief­nemers rechtstreeks toegankelijke hulp (RTH) aan 13.493 minderjarigen en 14.867 meerderjarigen met (een vermoeden van) een handicap. Op die hulp kun je een beroep doen zonder dat je een persoons­gebonden budget hebt en zonder een aanvraag in te dienen bij het Vlaams agentschap voor personen met een handicap.

Daardoor kunnen mensen die maar af en toe ondersteuning ­nodig hebben tegen een klein ­bedrag individuele begeleiding of dagopvang krijgen. Door de 111 nieuw goedgekeurde ­initiatieven zullen dit jaar nog meer mensen bereikt worden.

De Vlaamse regering besliste ­afgelopen zomer al om structureel 20 miljoen euro extra te investeren. ‘We geloven dat RTH voor veel mensen een verschil maakt en dat daarmee ook het netwerk van de persoon ontlast wordt’, zegt Vlaams minister van Welzijn en ­Gezondheid Hilde Crevits (CD&V).

Een van de projecten is Brake Out, dat zich richt op jongeren met een beperking die schoolmoe zijn, en op jongeren die het buiten­gewoon onderwijs verlaten hebben. Een begeleiding bestaat uit een leertraject van twee dagen in de week, gedurende drie jaar. Doel: de jongeren in contact brengen met hun talenten, zodat ze zelf­bewuster worden en meer kunnen deelnemen aan de samenleving.

‘Met de bijkomende financiële injectie kunnen we onze werking verdubbelen, zodat er dit jaar 54 jongeren begeleid kunnen ­worden, en 27 andere jongeren op bootcamp kunnen’, zegt coördinator Katrien De Baets. ‘Het is fijn dat we dit leertraject nu ook kunnen aanbieden aan jongeren die zelf niet over de nodige financiële middelen beschikken.’ (vbr)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen