Voor 2.275 dollar een vluchteling in huis
Een vluchtelingenkamp in Bushagara, Congo. Foto: afp

In Amerika laat een nieuw programma burgers voor het eerst toe vluchtelingen te sponsoren. Door de opvang deels te privatiseren, hoopt de Amerikaanse overheid het draagvlak voor vluchtelingen te doen groeien.

Een vluchteling onder je vleugels nemen, binnenkort kan het in de Verenigde Staten. Daar heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken, Antony Blinken, donderdag een nieuw vluchtelingenprogramma aangekondigd. Met Welcome Corps roept hij alle Amerikanen op om een vluchteling te sponsoren. Door de opvang van vluchtelingen deels te privatiseren, hoopt de Amerikaanse overheid het draagvlak voor vluchtelingen te doen groeien en het lage aantal hervestigde vluchtelingen op te krikken.

   • Europese lidstaten sluiten vluchtelingen op in stallen

Onder het beleid van de voormalige Amerikaanse president Donald Trump nam het aantal hervestigde vluchtelingen af van 70.000 tot 10.000 per jaar. Ook dit jaar hinken de cijfers al achterop. In het nieuwe fiscale jaar, dat startte in oktober, kwamen nog maar 6.750 vluchtelingen aan. Dat zouden er 125.000 moeten worden, hoopt de Amerikaanse president Joe Biden.

Uitgebreide veiligheidscontroles

Het programma laat voor het eerst toe dat elke Amerikaan een vluchteling kan sponsoren zonder daarbij via een van de negen gesubsidieerde verenigingen of ngo’s zoals het International Rescue Committee (IRC) te moeten passeren. Landen zoals Canada runnen al gelijkaardige programma’s. Het initiatief is de grootste verandering in de Amerikaanse asiel- en migratiewetgeving in veertig jaar, schrijft The New York Times.

Doelstelling is om in het eerste jaar 10.000 Amerikanen te mobiliseren om 5.000 vluchtelingen te sponsoren. Wie zich daartoe bereid toont, dient uitgebreide veiligheidscontroles te ondergaan en te bewijzen dat hij de verwelkoming en integratie van een vluchteling ook financieel aankan. Een sponsor moet kunnen aantonen minstens over 2.275 dollar (2.100 euro) per vluchteling te beschikken om kleding en andere basisbehoeften te kunnen aanschaffen. Vluchtelingen naar school begeleiden, de bus leren nemen en de taal helpen aanleren behoren ook tot het takenpakket.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in