camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Gent

Volvo Gent legt productie stil door tekort aan microchips

Volvo Car Gent is genoodzaakt om de productie volgende week stil te leggen door een gebrek aan semiconductoren, ofwel microchips. Die zijn nodig om onderdelen voor de wagens te maken. ‘Het chiptekort is een sectorprobleem’, zegt woordvoerder Barbara Blomme van Volvo Car Gent.

vrijdag 20 januari 2023 om 3.25 uur

isopix

Het is niet de eerste keer dat er bij Volvo Car Gent geen wagens van de band rollen door een wereldwijd chiptekort. Al sinds de heropstart na de eerste coronagolf in 2020 heeft het bedrijf de productie af en toe moeten onderbreken omdat de producenten van de microchips niet konden volgen.

Het wereldwijde tekort aan semiconductoren dwong Volvo Car Gent vorig jaar tot een veertigtal ongeplande niet-productiedagen. ‘Maar we zijn niet de enige fabriek die de productie even moet stoppen’, zegt woordvoerder Barbara Blomme. ‘Het basisprobleem ligt bij de producenten van de semi-conductoren. Die tekorten zijn een echt sectorprobleem.’

Werkloosheid wegens overmacht

In de Gentse fabriek werken ze met iets meer dan 7.000 werknemers. Daarmee is Volvo Car Gent de grootste industriële werkgever van Vlaanderen. De arbeiders die zich bezighouden met de productie worden volgende week op werkloosheid wegens overmacht gezet. ‘Maar ze kunnen ook opgeroepen worden voor een opleiding’, zegt Blomme. ‘We zullen niet met 7.000 zijn, maar er blijven mensen aan de slag en de onderhoudsactiviteiten kunnen gewoon plaatsvinden.’

De beslissing om de productie stil te leggen werd woensdag door het moederbedrijf genomen in samenspraak de leidinggevenden van Volvo Car Gent. Wat de impact hiervan is, is nog niet duidelijk.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen