VN ontdekken 49 doden in massagraven in Congo
Uruguayaanse vredestroepen op patrouille in de provincie Ituri. Foto: afp

Blauwhelmen hebben in het noordoosten van de Democratische Republiek Congo massagraven ontdekt met daarin de lichamen van 49 burgers, onder wie vrouwen en kinderen. Ze werden aangetroffen in een gebied waar aanvallen van gewapende groeperingen plaatsvonden.

‘Onze collega’s melden dat in het dorp Nyamamba massagraven zijn ontdekt met daarin de lichamen van 42 burgers, onder wie twaalf vrouwen en zes kinderen’, zei Farhan Haq, vicewoordvoerder van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties. ‘Een ander graf met de lichamen van zeven mannen werd aangetroffen in het dorp Mbogi.’

‘De blauwhelmen zijn onmiddellijk op patrouille gegaan in de zone, nadat ze dit weekend informatie hadden ontvangen over aanvallen op burgers door militieleden van Codeco.’ Dat is een militie van enkele duizenden mannen die naar eigen zeggen de Lendu-stam beschermen tegen de Hema-stam en het nationale leger. Codeco is in facties verdeeld en opereert in afgelegen gebieden. Onderzoek moet uitwijzen of de massagraven het gevolg zijn van de aanvallen.

De twee dorpen liggen in Ituri, een provincie die grenst aan Oeganda, waar herhaaldelijk aanvallen op burgers door lokale milities plaatsvinden. Sinds begin december zijn minstens 195 burgers gedood en 84 ontvoerd bij aanvallen. Het aantal ontheemden in de provincie Ituri is gestegen tot meer dan 1,5 miljoen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in