Rector UGent maakt meldingen grensoverschrijdend gedrag over aan parket
UGent-rector Rik Van de Walle. Foto: belga

Uit mailverkeer dat De Standaard kon inkijken, blijkt dat UGent-rector Rik Van de Walle de meldingen over grensoverschrijdend gedrag tegen de professor biotechnologie heeft overgemaakt aan het parket van Oost-Vlaanderen. De professor in kwestie werd vorige week geschorst voor vier maanden, vanwege aanranding.

UGent-rector Rik Van de Walle vertelde tijdens een infomoment voor de onderzoeksgroep van de professor dat hij de meldingen heeft overgemaakt aan het parket. ‘Het neerleggen van het dossier bij het parket is gebaseerd op de informatieplicht zoals vermeld in artikel 29 van het wetboek van strafvordering’, reageert de UGent.

Binnen die onderzoeksgroep heerst veel spanning, klinkt het bij verschillende leden met wie De Standaard sprak. Dat bevestigt ook de vakbond ACOD. ‘De universiteit moet de veiligheid garanderen en dat doet ze niet door de professor vier maanden te schorsen. De meesten willen niet meer met hem samenwerken. Slechts een handvol mensen ziet dat nog zitten’, zegt Tim Joosen van ACOD.

‘Vrijpostig’

Vorig jaar getuigde een ex-studente in De Standaard over een aanranding door haar toenmalige promotor. Zij maakte na de verdediging van haar thesis een reis in het buitenland met een vriendin. Haar promotor was op hetzelfde moment in dezelfde stad. Ze besloten met z’n drieën iets te gaan eten, maar nadat de vriendin naar bed gegaan was, had de prof de studente aangerand. De prof bevestigde toen aan De Standaard dat hij ‘te vrijpostig’ is geweest.

De vrouw vertelde ook dat ze zich niet geholpen voelde door de UGent omdat haar melding niet serieus werd genomen. Nadat ze in februari 2022 haar verhaal had gedaan, kwam het tot een tuchtzaak bij de UGent. Bij het verschijnen van het artikel bevestigde de UGent dat er minstens één andere melding over de prof was. Na het artikel kwamen er nog andere meldingen binnen bij de universiteit. Tijdens de tuchtzaak werd de professor alleen veroordeeld voor de aanranding.

Een jaar lang was de professor biotechnologie out of office en werd hij doorbetaald. Nu de tuchtzaak is afgerond, wordt de prof voor vier maanden geschorst. Hij moet een vijfde van zijn loon afgeven en mag ook de universiteitsgebouwen niet betreden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in