Europarlementslid Panzeri niet in beroep tegen verdere aanhouding
Archiefbeeld Panzeri.  Foto:  AFP

In het onderzoek over corruptie in het Europees Parlement heeft de Brusselse kamer van inbeschuldigingstelling zich vandaag niet gebogen over de voorlopige hechtenis van het voormalige Italiaanse Europarlementslid Pier Antonio Panzeri. De man heeft zijn beroep tegen de beslissing van de raadkamer ingetrokken, meldt het federaal parket.

Panzeri werd op 9 december opgepakt, net als zijn rechterhand Francesco Giorgi, diens partner, Eva Kaili, de intussen voormalige vicevoorzitter van het Europees Parlement, de Brussels-Italiaanse lobbyist Nicolo Figa-Talamanca, de vader van Eva Kailli en vakbondsman Luca Visentini. Die laatste twee werden na verhoor vrijgelaten, maar Giorgi, Kaili, Panzeri, en Figa-Talamanca werden onder aanhoudingsbevel geplaatst en zitten nog steeds in voorlopige hechtenis.

De arrestaties kaderden in een onderzoek van het federaal parket naar pogingen van Golfstaat Qatar om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden, door aan mensen met een politieke en/of strategische positie binnen het Europees Parlement grote geldbedragen te betalen of aanzienlijke geschenken aan te bieden. Ook Marokko wordt in het onderzoek genoemd, met mogelijke corruptie door zijn inlichtingendienst DGED en de Marokkaanse ambassadeur in Polen, Abderrahim Atmoun.

Pier Antonio Panzeri wordt als een spilfiguur beschouwd in het onderzoek. Het is via hem en zijn vzw Fight Impunity dat Qatar en Marokko zouden hebben geprobeerd invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in