KMI waarschuwt voor regen en gladde wegen
Foto:  belga

Het KMI waarschuwt voor veel regen in het noordwesten en het zuiden van het land. In Hoog-België zou tot 20 centimeter sneeuw kunnen vallen. In verschillende provincies gelden codes geel en oranje.

Een depressie trekt over ons land. In de Ardennen verwacht het KMI smeltende sneeuw en sneeuw, maar in Laag- en Midden-België gaat het vooral om regen. Op het einde van de dag is ook in Laag- en Midden-België smeltende sneeuw of sneeuw mogelijk.

Vooral in het noordwesten – de provincies West-Vlaanderen, Oost-Vlaanderen en Antwerpen – en het zuiden – provincies Namen en Luxemburg – zijn tegen maandagavond neerslaghoeveelheden mogelijk tussen 25 en 30 liter per vierkante meter. Voor al die provincies is maandag dan ook code geel voor regen van kracht. In Wallonië zijn voor de rivieren Basse Semois, de Our en de Vierre en hun zijrivieren de alarmfase voor overstromingen van kracht.

In Hoog-België verwacht het KMI dat tegen maandagavond een sneeuwlaag kan worden gevormd van 10 tot 15 centimeter dik, en lokaal zelfs tot 20 centimeter. Er geldt code geel voor gladheid in Henegouwen en Namen, en code oranje in Luik en Luxemburg.