Proximus gaat vanaf het boekjaar 2024 zijn dividend halveren van 1,20 naar 0,60 euro bruto per aandeel. De ingreep komt later dan gedacht, maar gaat ook verder.
Proximus snijdt later maar dieper in zijn dividend, dat is kort samengevat het belangrijkste nieuws dat de beursgenoteerde telecomspeler vanochtend vrijgeeft. Proximus keert nu nog een dividend uit van 1,20 euro bruto per aandeel. Over het boekjaar 2024 en 2025 zal dat telkens maar 0,60 euro bruto worden.
De dividendverlaging blijkt uit het driejarenplan van Proximus, dat de naam Bold 2025 meekreeg. Het is de tweede keer dat Guillaume Boutin, ceo van Proximus, meerjarendoelstellingen bekendmaakte. En opnieuw heeft dat gevolgen voor het dividend. In 2020 werd het dividend al verlaagd van anderhalve euro bruto per aandeel naar 1,20 euro.
Door de dividendverlaging zal de volgende regering de bijdrage van Proximus in de begroting zien halveren. De overheid heeft 53 procent van de aandelen en zal dus in 2025 rechtstreeks 108 miljoen minder ontvangen.
Het lagere dividend betekent dat de staat ook minder roerende voorheffing van kleine beleggers zal krijgen. Beleggers staan van hun 1,20 euro 30 procent af aan de staat, of 36 cent per aandeel. Op een dividend van 0,60 euro wordt dat 18 cent per aandeel.
Drastische ingreep
Analisten hadden een verlaging verwacht naar 1 euro bruto. Door het dividend naar 0,60 euro bruto terug te brengen, geeft Proximus impliciet aan dat het om een fundamentele bijsturing gaat. De kasstromen van het bedrijf lieten niet toe het dividend hoog te houden. Proximus zegt opnieuw de beschikbare kasstromen te willen laten groeien en de schuldgraad beperkt te houden tot 2,5 à 3 keer de jaarlijkse brutobedrijfswinst.
Het is uitkijken naar de beursreactie op deze gemengde boodschap. Beleggers kopen telecomaandelen vaak omwille van het dividend en niet omwille van de groei, want die is er nauwelijks of niet.
De Belgische telecommarkt beleeft moeilijke tijden. Zowel Proximus als de marktleider in Vlaanderen, Telenet, moet miljarden investeren in het verbeteren van zijn netwerk, door de uitrol van glasvezel. Doordat ze elk apart een glasvezelnetwerk installeren, kijken ze allebei tegen miljardeninvesteringen aan.
Telenet maakte afgelopen jaar al onverwacht bekend dat het zijn dividend drastisch verlaagt van 2,75 euro naar 1 euro per aandeel. Met andere woorden: de aandeelhouders moeten de investeringen zelf dragen. Dat had als gevolg dat de beurskoers van Telenet halveerde. Maar ook de aandelenkoers van Proximus staat al onder druk sinds het bedrijf bekendmaakte circa 9 miljard in zijn netwerk te moeten investeren, dat is inclusief de inbreng van de partners. Het staat in schril contrast met telecomspelers in de omringende landen, waar de uitrol van het glasvezelnetwerk verder staat dan in ons land. Ook in 5G is België een laatkomer.
Vierde speler
Dat er een vierde mobiele speler komt die zowel 5G als vaste internetdiensten wil aanbieden in België, zet eveneens druk op de markt. Citymesh en het Roemeense Digi bundelen daartoe de krachten. In Wallonië heeft Orange (het vroegere France Telecom) dan weer de kabelmaatschappij Voo overgenomen.
Toch is Proximus in zijn vooruitzichten niet pessimistisch. Het zegt dat zijn plan Bold 2025, een driejarenplan, ‘groei en waarde’ zal helpen creëren, waardoor de onderliggende winstgevendheid (onderliggende ebitda of brutobedrijfswinst) in 2025 iets boven het peil van 2022 zal uitkomen.
Op de Belgische thuismarkt verwacht Proximus wel wat omzetgroei, maar zou de winstgevendheid in 2025 op hetzelfde niveau liggen als in 2022. Bij de internationale activiteiten (groothandelsdochter Bics en Telesign) wordt verwacht dat ze hun marge verhogen.
Activa verkopen
Proximus geeft ook een doelstelling voor 2023 mee. Op de thuismarkt zou de omzet met één tot drie procent groeien, terwijl de marge in het buitenland een ‘hoge eencijferige groei’ zou kennen. Door de hoge inflatie (lees: hogere loonkosten) verwacht Proximus dit jaar een daling van de groepsresultaten (ebitda) met drie procent. Over het boekjaar 2023 is het tot nader order de laatste keer dat een dividend van 1,20 euro per aandeel wordt uitgekeerd. 2023 is ook het jaar dat de investeringen pieken op 1,3 miljard euro.
Proximus gaat de komende drie jaar ook voor meer dan 400 miljoen euro aan niet-strategische activa verkopen. Het bedrijf zegt daarbij niets over Telesign, waarvan de beursgang vorig jaar afgeblazen werd.
Over het boekjaar 2022 communiceert Proximus dat alle doelstellingen zijn gehaald. De omzet komt twee procent hoger uit en de brutowinstgevendheid één procent. De officiële resultaten volgen op 17 februari.