Anderson Torres, de voormalige Braziliaanse minister van Justitie onder president Jair Bolsonaro, is op de luchthaven van Brasilia opgepakt. De arrestatie kadert in het onderzoek naar de bestorming van de parlementsgebouwen begin januari.
Torres wordt ervan verdacht samen te werken met de relschoppers. Hij werd gearresteerd toen hij vanuit de Verenigde Staten terugvloog om zich voor de rechtbank te verantwoorden. Volgens CNN Brazilië landde zijn vlucht om 7.20 uur. Torres stapte als eerste uit het vliegtuig en werd opgewacht door de federale politie. Hij werd eerst overgebracht naar een hangar van de politie en vervolgens naar de penitentiaire instelling van Papuda.
De verwachting is dat hij zaterdag nog een getuigenis zal afleggen.
Eerder had een rechter van het Braziliaanse hooggerechtshof bekendgemaakt dat de rol van voormalig president Jair Bolsonaro bij de bestorming van het parlement door zijn aanhangers onderzocht zal worden. Het parket-generaal in Brazilië had daar vrijdag om gevraagd.
Bolsonaro wordt ervan verdacht een van de ‘aanstichters en morele daders’ te zijn. Die bestorming gebeurde een week nadat Bolsonaro’s opvolger, de linkse Luiz Inacia Lula da Silva, werd beëdigd.
Het onderzoek moet ‘de aanstichting en morele verantwoordelijkheid ophelderen van de antidemocratische handelingen die hebben geleid tot vandalisme en geweld in Brasilia’, aldus de eerdere mededeling van het parket.
Bolsanoro nam eind december de wijk naar de Verenigde Staten. In de tweede ronde van de presidentsverkiezingen verloor hij van Lula, die al president van Brazilië was van 2003 tot 2011.
De Braziliaanse krant Folha de S. Paulo publiceerde vrijdag een document dat werd aangetroffen bij Bolsonaro’s minister van Justitie. In het document wordt beschreven welke maatregelen moesten worden genomen om het verkiezingsresultaat te annuleren bij winst door Lula. De krant meent dat de vondst van dit document kan aantonen dat de entourage van Bolsonaro een staatsgreep voorbereidde in geval van verlies bij de verkiezingen. De ontwerptekst voorzag immers de oprichting van een commissie die de stembusgang moest reguleren om het reeds bestaande kiescomité te vervangen.
De oud-president bevindt zich intussen in de Verenigde Staten. Hij beweert onschuldig te zijn en belooft snel naar zijn thuisland terug te keren.