camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

elektriciteit

Zweden grootste stroomexporteur van Europa

vrijdag 13 januari 2023 om 3.25 uur

 ISOPIX

De energiecrisis in Europa heeft de stroommarkt ­vorig jaar flink op zijn kop gezet. Zo stootte Zweden in 2022 Frankrijk van de troon als de grootste exporteur van Europa. Dat kwam vooral doordat Frankrijk het afgelopen jaar een aantal verouderde kerncentrales moest stilleggen voor ­onderhoudswerkzaamheden.

Zweden stuurde vorig jaar 33 terawattuur (TWh) naar andere landen. Het Scandinavische land werd daarmee voor het eerst de grootste exporteur van Europa, voor Frankrijk. Ook landen als Groot-Brittannië, Nederland, Spanje en België voerden vorig jaar meer stroom uit dan ze invoerden.

Elia, de beheerder van het ­Belgische hoogspanningsnet, kwam ­vorige week met de cijfers voor ons land. België realiseerde een netto-export van 6,6 TWh, dankzij een ­totale export van 22,2 TWh. Die ­totale export was wel iets gezakt ten opzichte van 2021 (22,8 TWh).

De stroommarkt in Europa werd vorig jaar opgeschud doordat Moskou de gastoevoer naar de ­regio vrijwel stillegde als reactie op de westerse sancties tegen Rusland vanwege de oorlog in Oekraïne.

In een reactie daarop wil de EU nu dat alle lidstaten tegen 2030 in staat zijn om 15 procent van hun energieproductie naar buurlanden te transporteren. Volgens de denktank E3G ligt ongeveer de helft van de lidstaten op schema om dat doel te bereiken. (belga)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen