Brazilië vraagt advies aan medewerkers 6 januari-commissie VS
Het Hooggerechtshof in Brasilia na de bestorming.  Foto: reuters

De Braziliaanse overheid is in gesprek met medewerkers van de Capitoolcommissie, die de bestorming van het Amerikaanse parlement op 6 januari 2021 onderzochten. Dat meldt persbureau Reuters donderdag.

Overheidsgebouwen in Brasilia werden afgelopen zondag bestormd door medestanders van oud-president Jair Bolsonaro. De rellen deden sterk denken aan de gebeurtenissen in de VS van twee jaar eerder.

Rodrigo Pacheco, de voorzitter van de Braziliaanse senaat, en verschillende Braziliaanse topdiplomaten en medewerkers van de Amerikaanse ambassade in Brasilia zouden met elkaar in gesprek zijn over de twee bestormingen.

Het Amerikaanse parlementslid Bennie Thompson (Democraten), die voorzitter was van de Capitoolcommissie, laat weten open te staan voor advies aan de Brazilianen. ‘Ik ben buitengewoon trots op het werk en het eindrapport van de onderzoekscommissie van 6 januari. Als het dient als model voor soortgelijke onderzoeken, zal ik helpen waar mogelijk’, liet hij weten in een schriftelijke verklaring.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in