camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

narcoterreur

Drugsmaffia wilde zowel Van Quickenborne als Nederlandse ex-minister ontvoeren

donderdag 12 januari 2023 om 3.25 uur

Minister van Justitie Vincent Van Quickenborne. BELGA

Toen minister van Justitie Vincent Van Quickenborne (Open VLD) in december vorig jaar voor de tweede keer in een paar maanden tijd in een safehouse werd ondergebracht wegens ernstige bedreigingen aan zijn adres, werd in Nederland op hetzelfde moment ook de ­Nederlandse  oud-minister van Justitie Ferdinand Grapperhaus onder verhoogde bewaking ­geplaatst. En dat was geen toeval, zo blijkt nu.

Volgens onze informatie viseerde de drugsmaffia zowel Van Quickenborne als Grapperhaus. Die laatste was tot januari 2022 minister in de regering Rutte III. Hij had de reputatie streng op te treden tegen de drugsmaffia. De criminelen zouden van plan geweest zijn beide politici te ontvoeren.

Het was Het Parool dat woensdag meldde dat Grapperhaus sinds enkele weken ­beveiligd wordt. De krant schreef dat de dreiging volgens een tipgever uit de hoek van de voortvluchtige Jos L. (31) alias Bolle Jos komt. L. wordt door de opsporingsdiensten beschouwd als een grote speler in de wereldwijde cocaïnehandel. Hij zou partijen van ­tonnen cocaïne invoeren via ­onder meer de zeehavens van Antwerpen en Rotterdam. Hij wordt internationaal gezocht. Jos L. zou heel nauw samenwerken met de Belgische vermoedelijke drugskoning Flor B.

De advocaten van Jos L. en Flor B. ontkennen dat hun cliënten achter de bedreigingen zitten. De politie verijdelde op 22 september al eens een poging om Van Quickenborne te ontvoeren. In die zaak zijn vijf Nederlanders aangehouden. (me)

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen