camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Reportage Tiktok

Op tjok met Tiktok: 24 uur in Parijs

Wat als je Tiktok gebruikt in plaats van Google en een stapel reisgidsen? De app profileert zich steeds meer als een zoekmachine en dus namen wij de proef op de som: een etmaal in Parijs met Tiktok als leidraad.

woensdag 11 januari 2023 om 13.54 uur

Een etmaal in Parijs met Tiktok als gids.  Š juniart

De Eiffeltoren, het Louvre, de Arc due Triomphe: zelfs als je er – net als ik – nooit eerder bent geweest, heb je een idee van hoe Parijs eruitziet. Als je googelt wat je zeker in de lichtstad bezocht moet hebben, komen er duizend lijstjes tevoorschijn met steeds dezelfde bezienswaardigheden op. Net daarom lijkt Tiktok een tof alternatief. De hashtag #paris heeft bijna vijftig miljard views en het algoritme schotelde me eerder al tips voor die ik nog nergens tegenkwam. Dan kan het toch niet zo moeilijk zijn om op Tiktok ook suggesties te vinden voor een bijzondere slaapplek, originele activiteiten en restaurants?

Is Tiktok een waardige reisgids ter plekke?  Kristof Vadino

Voor een Gen Z’er als ik moet dit een haalbaar experiment zijn, dacht ik vooraf. Het vraagt alleen meer planning dan verwacht. Een Airbnb vinden die de hemel in geprezen wordt, is niet moeilijk; eentje boeken is dat wel. Les één: als je de naam van de Airbnb niet in het Tiktok-filmpje terugvindt, kun je dat adres ook niet googelen. En als de naam wél weergegeven wordt, is de kans groot dat jouw droomplek al lang is volgeboekt.

Uiteindelijk vind ik een hotel dat me geen arm of been kost en er best charmant uitziet op mijn scherm. Hoewel de oude lobby van Hotel Langlois even sfeervol is als in het Tiktok-filmpje, heeft mijn kamer geen uitzicht. Les twee: in een video van tien seconden is het makkelijk om een plek te romantiseren. Mais bon, ik heb goed geslapen en dus wil ik niet klagen.

Zo veel moeite het me gekost heeft om vooraf een slaapplek te vinden, zo vlot kan ik ter plekke mijn dagen vullen. Tiktok biedt een overdaad aan activiteiten in de lichtstad, maar als je iets origineels wil doen, moet je wel opletten met je zoektermen – dat is les drie. Wanneer ik op Hidden gem zoek, stuit ik toeristische trekpleisters. Lieu insolité, Frans voor ‘verborgen parel’, levert me wel unieke tips op. Niet verwonderlijk, aangezien genoeg Franse gebruikers in de hoofdstad hun eigen tips delen. Dat zijn de tips waar je het best naar uitkijkt.

De impact van Tiktok

Ik wil dingen doen die ik niet in drie Google-kliks kan vinden, maar het is mijn eerste keer in de stad en dus wil ik niet alle trekpleisters ontwijken. Tiktok geeft me een paar suggesties om die must-sees op een andere manier te ontdekken. Een paar keer op en neer met metrolijn 6 tussen de stations Passy en Bir-Hakeim levert bijvoorbeeld meer originele beelden op van de Eiffeltoren dan de gemiddelde selfie onderaan de toren. Ook de Louvre-hack, die belooft dat je in vijf minuten binnen bent, werkt: ga bij de glazen piramides naar de ondergrondse ingang aan het winkelcentrum Carrousel du Louvre en wandel dan met een digitaal ticket vlotjes naar binnen. Zonder Tiktok had ik misschien nooit geweten dat het Louvre meer dan één ingang heeft.

@shiumoon Replying to @shiumoon finally hopped on this trend but in Paris and not NYC 🤎 Things to do in Paris Part 2!! the most unique way to see the Eiffel tower 😍 you get this view on Metro Line 6 between Passy and Bir Hakeim stations! tip: if you are going towards Bir-Hakeim, stay on the left side of the train. if you are going towards Passy, stay on the right side of the train (which is your right side if you stand facing the front of the train). and yes we did take the metro back and forth the 2 stations many times lol thanks to our Navigo unlimited travel pass wheee lmk if yall are interested in the pass😘 #paristravel #eiffeltower #paris #thingstodoinparis #travelhacks ♬ MTA x Aline by dnldjackson22 - dnldjackson22

Als overtuigde boekenliefhebber weet ik dat je in de stad zeker Shakespeare & Co moet bezoeken. De boekhandel aan de voet van de Notre Dame is befaamd door het zeventiende-eeuwse gebouw waarin het is ondergebracht en het uitgebreide programma aan lezingen, maar dat weten de toeristen ook. Door Tiktok krijg ik via #booktok een alternatief voorgeschoteld dat amper twee straten verder ligt: Abbey Bookshop. De Canadese boekenwinkel ziet er zo mogelijk nog beter uit dan de filmpjes die ik zag over smalle gangen die van vloer tot plafond gevuld zijn met boeken.

‘Bedien jezelf’, verzoekt eigenaar Brian Spence (68) me, terwijl hij knikt naar de koffie en de thee die klaarstaan voor de klanten. ‘En roep maar als je iets nodig hebt.’ Als ik hem even later bij het afrekenen vertel over mijn Tiktok-experiment, reageert hij niet verbaasd. ‘Onze omzet is verdubbeld sinds 2020. En het valt op dat er vooral meer jongeren passeren.’ Terecht: als ik meer dan een dag tijd had in de stad, zou ik hier uren rondhangen.

Gesloten deuren

Voor dit soort ontdekkingen is Tiktok een meerwaarde, maar er zijn wel valkuilen. Les vier: controleer of de plek waar je heen wil, open is. De informatie in Tiktok-filmpjes is niet altijd up-to-date en dus bots ik op een paar gesloten deuren. De skyline van Parijs schijnt prachtig te zijn vanop het dakterras van Galeries Lafayette, maar daar heb ik weinig aan als de bovenste verdieping niet toegankelijk is. Hetzelfde verhaal bij een tijdelijke tentoonstelling die me interesseerde, maar al een maand gesloten blijkt.

In het museum van de Nationale Archieven bots ik opnieuw op les één (het is makkelijk om een plek te romantiseren in een video van tien seconden). Op Tiktok doet de plek enorm Versailles-achtig aan en levert ze een half miljoen views op. In werkelijkheid is er geen kat. Maar toegegeven, die barokke ruimtes blijken een mooi decor voor een snelle foto.

Wanneer ik buiten stap, is het donker en heb ik honger. Tot nu liep het experiment vrij vlot, maar ik heb ook voor het eerst gevloekt. Een wandeling van twintig minuten langs verschillende restaurants die bijzonder lekker ruiken, op zoek naar dat ene restaurant dat ik vond via Tiktok, is niet bepaald waar ik zin in heb. Eens aangekomen, moet ik vanwege de drukte aan de bar zitten en blijkt de risotto maar flauw. Les vijf: vertrouw op de reacties onder een filmpje. Pas wanneer ik aan de bar zit, zie ik dat andere Tiktok-gebruikers hebben geschreven dat ‘het toch wat duur is voor wat je krijgt’.

Verboden wereld

Na het teleurstellende diner overweeg ik om terug te keren naar mijn hotel, maar ik wil nog één plek proberen die mijn aandacht op Tiktok had getrokken: cocktailbar L’épicier.

‘Ga maar!’, knipoogt Amin de buitenwipper terwijl hij de deur opent. Op het eerste gezicht stap ik een doodnormale kruidenierszaak binnen. Er lijkt niks te zien, tot ik een pak couscous uit het rek trek waardoor er een wand openschuift en ik toegang krijg tot de bar die achter de winkel verborgen ligt. Sfeervolle lampen, warme muziek en een barman die voor je neus cocktails maakt met een Marokkaanse twist: de Tiktok-filmpjes leken te mooi om waar te zijn, maar ik moet ze gelijk geven.

‘Mensen komen van ver naar hier sinds er een paar video’s viraal zijn gegaan’, had Amin me al verteld tijdens het aanschuiven. Inderdaad: aan elke tafel die ik passeer hoor ik conversaties in een andere taal. Ik ben amper verrast wanneer een ober me in verschillende talen aanspreekt en afwacht in dewelke ik zal reageren. ‘Hij is wel een beetje gek’, fluistert de barman me even later toe als hij mijn Marrakesh mule serveert. Dat dat soms de beste mensen zijn, antwoord ik hem. Hij lacht. L’épicier is ook een beetje een gekke plek, zo verborgen en toch zo gigantisch aanwezig online.

Au revoir

De cocktailbar en de boekenwinkel zijn geweldige ontdekkingen en goede redenen om mijn Tiktok-experiment ook te herhalen in andere steden. Bij een volgende trip moet ik wel beter mijn bronnen checken en vooraf plannen maken, zodat mijn gsm niet aan mijn hand plakt terwijl ik door de stad wandel. Mijn poging om een slaapplek te vinden via Tiktok was geen succes: volgende keer zoek ik weer tussen de beschikbare opties op Airbnb. Voor leuke activiteiten mag Tiktok wél een vast deel van mijn reisroutine worden. Het locatiegebaseerde algoritme is op dat vlak een echte troef: op een dood moment in de metro krijg ik meteen filmpjes te zien die door anderen in de buurt gemaakt zijn.

Au revoir’, riep Amin me nog na toen ik bij L’épicier vertrok. Als er iets is wat ik opnieuw zou doen, dan wel deze bar. Aan de knipoog te zien waarmee Amin me de nacht instuurt, weet hij dat ook.