Peruviaans parket kondigt onderzoek naar genocide aan tegen presidente na dodelijke protesten
Protest in Juliaca, Peru.  Foto:  REUTERS

Het parket in Peru heeft een onderzoek geopend wegens ‘genocide’ tegen presidente Dina Boluarte en verschillende ministers. Onder hun bewind vielen de voorbije weken minstens veertig doden bij onderdrukte betogingen. In de regio Puno, bij de grens met Bolivië, is voor drie dagen een avondklok ingevoerd.

Het parket ‘heeft beslist een vooronderzoek te openen’ voor ‘genocide, doodslag en ernstige verwondingen’ tegen president Dina Boluarte en ministers Alberto Otarola, Victor Rojas en Jorge Chavez, zo werd dinsdag aangekondigd.

De presidente kwam aan de macht na de afzetting en arrestatie van de socialist Pedro Castillo op 7 december. Sindsdien is het erg onrustig in Peru, met betogingen, wegblokkades en stakingen. Minstens veertig betogers lieten het leven.

De betogers eisen naast het ontslag van de presidente ook een nieuw parlement en onmiddellijke verkiezingen, die al zijn vervroegd van 2026 naar april 2024.

De Peruviaanse regering heeft een avondklok van drie dagen afgekondigd in de regio van Puno, aan de grens met Bolivia, waar bij gewelddadige manifestaties sinds maandag achttien doden zijn gevallen De avondklok zal gelden tussen 20 uur en 4 uur, zo heeft premier Alberto Otarola meegedeeld in het parlement. Hij kondigde ook een dag van nationale rouw aan op woensdag.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in