De film Close van de Belgische regisseur Lukas Dhont heeft geen Golden Globe gewonnen. De award voor de beste niet-Engelstalige film ging dinsdagavond (lokale tijd) naar de Argentijnse film Argentina, 1985.

Close was een van de vijf genomineerden in de categorie ‘Beste niet-Engelstalige film’. De Golden Globes waren in het verleden een goede graadmeter voor de Oscars, de belangrijkste filmprijzen die eind maart worden uitgereikt. Vijf jaar geleden greep Dhont ook al naast de Amerikaanse prijs met zijn regiedebuut Girl, dat de duimen moest leggen voor Roma van Alfonso Cuarón.

Toch was Dhont naar eigen zeggen ‘super content’ met de aandacht die zijn film kreeg. ‘Het was een fantastische avond. Er waren heel wat complimenten’. Volgens de regisseur begint de film in de VS echt te leven, ook al moet Close er nog in de filmzalen komen. ‘De zichtbaarheid door de nominatie is een enorm cadeau. Een Globe winnen had natuurlijk nog meer bijgedragen tot die zichtbaarheid.’

Close is de Belgische Oscarinzending en haalde de shortlist van vijftien films in de categorie ‘Beste internationale speelfilm’. Op 24 januari zal duidelijk worden of de film van Dhont bij de vijf genomineerden is.

Lukas Dhont grijpt met ‘Close’ naast Golden Globe
Steven Spielberg.  Foto:  AP

De prijzen voor beste acteurs en actrices zijn naar onder anderen Cate Blanchett en Austin Butler gegaan. Blanchett won de prijs voor beste actrice in een dramafilm (Tar), Butler won die voor beste acteur in een dramafilm (Elvis). Colin Farrell verzilverde zijn nominatie voor beste acteur in een musical- of komediefilm (The banshees of Inisherin) en Michelle Yeoh won de vrouwelijke tegenhanger van de prijs voor haar prestatie in Everything everywhere all at once.

Zendaya won een Golden Globe in de categorie beste actrice in een dramaserie, voor haar rol in Euphoria. Kevin Costner kreeg de tegenhanger van de prijs voor zijn rol in Yellowstone. De prijs voor beste acteur in een musical- of komedieserie ging naar Jeremy Allen White voor zijn rol in The Bear. Quinta Brunson kreeg de vrouwelijke tegenhanger voor haar rol in Abbott Elementary.

De prijzen voor beste bijrol in een film gingen naar Ke Huy Quan voor zijn rol in Everything everywhere all at once en Angela Bassett voor haar rol in Black panther: Wakanda forever. De Golden Globes in de categorieën beste mannelijke en vrouwelijke bijrol in een serie gingen naar Tyler James Williams, voor zijn rol in Abbott Elementary, en Julia Garner voor haar rol in Ozark.

Steven Spielberg mocht de Golden Globe in de categorie beste regisseur in ontvangst nemen. Die won Spielberg voor zijn film The Fabelmans. HBO-reeks House of the dragon won beste dramareeks, The banshees of Inisherin beste komediefilm.

Carrièreprijzen

Eddie Murphy, die onder meer te zien was in het satirische tv-programma Saturday Night Live en de films Beverly Hills cop, The nutty professor en 48 Hours, won dit jaar de oeuvreprijs Cecil B. DeMille Award. De prijs wordt jaarlijks uitgereikt aan iemand die een ‘buitengewone bijdrage’ heeft geleverd aan de film- en entertainmentwereld en werd eerder uitgereikt aan onder meer Tom Hanks, Jane Fonda en Oprah Winfrey. Regisseur, scenarist en producer Ryan Murphy werd bekroond met de oeuvreprijs Carol Burnett Award.

De film- en televisieprijzen van de Hollywood Foreign Press Association (HFPA) waren toe aan hun tachtigste editie. De Golden Globes waren in het verleden vaak een goeie graadmeter voor de Oscars, de belangrijkste filmprijzen die in maart worden uitgereikt.

Vorig jaar werd de uitreiking last minute een privéfeest zonder tv-uitzending na beschuldigingen van racisme, seksisme en corruptie. Na een reeks hervormingen ging de zender NBC akkoord om de ceremonie opnieuw uit te zenden. Verschillende sterren, onder wie Julia Roberts, Cate Blanchett en Zendaya, stuurden toch hun kat.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in