Braziliaans hof beveelt arrestatie oud-justitieminister, Bolsonaro uit ziekenhuis
Aanhangers van ex-president Bolsonaro bestormden zondag het Congres, het Hooggerechtshof en het presidentieel paleis in Brasilia  Foto:  EPA-EFE

Het Braziliaanse hooggerechtshof heeft een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Anderson Torres, de minister van Justitie onder de vorige president Jair Bolsonaro.

Torres was zondag als chef van de Federale Politie verantwoordelijk tijdens de bestorming van overheidsgebouwen. Volgens Braziliaanse media zit hij nu in de Verenigde Staten.

Torres werd zondag al meteen na de bestorming ontslagen door de gouverneur van het federale district. Het hooggerechtshof voldoet met het arrestatiebevel aan het verzoek dat de procureur-generaal zondag deed.

Volgens lokale media was de politie dinsdag bezig met een inval in de woning van Torres. De oud-justitieminister zou niet thuis zijn geweest, omdat hij in Florida verblijft, de Amerikaanse staat waar ook Bolsonaro zich momenteel bevindt. Of de Braziliaanse regering nu bij Washington om zijn uitlevering gaat vragen, is nog niet bekend.

Honderden onruststokers zijn inmiddels opgepakt voor hun rol bij de bestorming. Vanuit heel Brazilië worden 600 extra politieagenten naar de hoofdstad Brasilia gestuurd voor tijdelijke extra beveiliging van regeringsgebouwen. Dat heeft de lokale krant Folha de S. Paulo gemeld.

Ondertussen heeft Bolsonaro het ziekenhuis in Florida verlaten. Hij lag daar wegens buikpijn. Aan de zender CNN Brasil zei hij vervroegd naar Brazilië te willen terugkeren. Normaal zou hij tot het einde van de maand in de Verenigde Staten blijven.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in