Prins Harry zegt in een interview met ITV dat hij maar één keer gehuild heeft om de dood van zijn moeder Diana.

Harry vindt dat hij geen emoties mocht tonen toen hij na de dood van zijn moeder in 1997 samen met zijn broer het publiek ging groeten aan Kensington Palace.

‘Ik heb één keer gehuild, op de begrafenis’, zegt hij aan Tom Bradby in een nieuwe clip van het interview dat zondag wordt uitgezonden. De Britse prins vertelt dat hij zich schuldig voelde en denkt dat zijn broer William hetzelfde gevoel had. ‘Er waren 50.000 boeketten met bloemen voor onze moeder en daar stonden we dan handen te schudden, met de glimlach’, klinkt het. ‘En die handen waren nat. We begrepen niet waarom, maar het kwam van de tranen die ze hadden weggeveegd.’

‘Iedereen dacht dat ze onze moeder kenden en de twee mensen die het dichtst bij haar stonden en die zij het liefst zag, konden op dat moment geen emotie tonen’, blikt Harry terug.

In zijn autobiografie Spare beschrijft de Britse prins uitvoerig zijn liefde voor zijn moeder, die in een auto-ongeval in Parijs stierf toen hij 12 jaar was. Hij vertelt dat ze achter de kist van hun moeder moesten lopen terwijl een massa volk toekeek. De prins zegt dat zijn vader hem niet heeft omhelsd toen die het nieuws kwam vertellen. Hij vertelt ook hoe hij met een chauffeur naar de Parijse tunnel is gereden waar zijn moeder stierf, in de hoop een ‘decennium van niet-aflatende pijn’ eindelijk te kunnen verwerken.

Met zijn boek treedt de prins in de voetsporen van zijn moeder en vader, prinses Diana en koning Charles, die ook hoopten beter te worden begrepen dankzij de publicatie van een memoir. De autobiografie start bij Harry’s traumatische jeugd en eindigt bij het ouderschap dat hij deelt met zijn vrouw Meghan Markle, die hij in 2016 ontmoette.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in