Afvalwater Chinees vliegtuig test licht positief op corona
Een cargovliegtuig van Sichuan Airlines op Zaventem (archief)  Foto:  ISOPIX

Het afvalwater van het eerste vliegtuig dat zaterdag vanuit China landde op Zaventem, testte licht positief op corona. Dat meldt het Leuvense Rega Instituut zaterdag aan Belga. Het instituut zal nu proberen te bepalen om welke coronavariant het gaat, maar door een gebrek aan uitwerpselen in het water, lijkt dat moeilijk te worden.

Het staal dat zaterdag onderzocht werd, was van een dunnere aard dan de onderzoekers verwacht hadden, legt Elke Wollants, lab manager bij het Rega Instituut, uit. ‘We wilden een dikkere substantie, een echt stoelgangstaal. Nu was het vooral water met wat vuil in, waar we dachten niets in te zullen vinden.’ Dat het staal toch positief testte, betekent dat enkele mensen op het vliegtuig besmet waren met corona. Het staal testte overigens negatief op RSV en influenza.

De volgende stap van het onderzoek is kijken over welke variant van corona het gaat, maar ook dat wordt bemoeilijkt door de dunne staal. ‘We zullen zien of er iets uitspringt. Alles wat niet omikron is, is zorgwekkend, aangezien dat dan nieuw zou zijn hier’, vertelt Wollants. 

Hoe het komt dat het staal niet van de gewenste aard was, weet Wollants niet. Wel is gevraagd aan de dienst die de staalname doet om dat in de toekomst te verbeteren. ‘We moeten het in het oog houden’, besluit Wollants. ‘Heel waarschijnlijk is het niets, maar dan kunnen we de bevolking geruststellen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in