Verdachte opgepakt voor moord op Keniaanse lgbti-activist, die werd teruggevonden in metalen kist
Chiloba was voorvechter van lgbti-rechten.  Foto:   via REUTERS

De Keniaanse politie heeft een verdachte opgepakt voor de moord op Edwin Chiloba, een voorvechter van lgbti-rechten. De moord op de 25-jarige modeontwerper had tot grote verontwaardiging geleid in het land.

Het lichaam van Edwin Chiloba werd woensdag teruggevonden in een metalen kist aan de kant van de straat, op zowat 40 kilometer van de stad Eldoret in het westen van Kenia. De politie heeft nu een verdachte gearresteerd, een oude kennis van het slachtoffer. ‘We onderzoeken zijn rol in deze moord’, zegt Peter Kimulwo, hoofd van de recherche. Een andere bron bij de politie meldt dat het slachtoffer eerst gemarteld en vervolgens gewurgd werd.

In het overwegend christelijke en conservatieve Kenia worden mensen uit de lgbti-gemeenschap regelmatig geconfronteerd met geweld en discriminatie. Seksuele relaties met mensen van hetzelfde geslacht zijn ook strafbaar in het Oost-Afrikaanse land. Pogingen om een Brits-koloniale wet die homoseksualiteit in Kenia verbiedt, ongedaan te maken, is voorlopig niet succesvol gebleken. De gevangenisstraffen kunnen oplopen tot veertien jaar.

‘Geweld tegen lgbti’ers escaleert’

‘Het is echt zorgwekkend dat het geweld tegen lgbti-Kenianen blijft toenemen’, zei de Keniaanse mensenrechtencommissie KHRC vrijdag in een verklaring. In april vorig jaar werd ook een Keniaanse lgbti-activist vermoord teruggevonden.

‘Elke dag worden de mensenrechten van lgbti-personen geschonden zonder dat de daders daar enige consequenties aan ondervinden’, zei de mensenrechtencommissie nog. Ze drong er bij de politie op aan om de zaak ‘snel te onderzoeken en ervoor te zorgen dat de moordenaars worden aangehouden en vervolgd’. ‘Edwin Chiloba was een vechter. Hij streed onophoudelijk voor de harten en zielen van de maatschappij op het vlak van lgbti-rechten. Woorden kunnen niet uitdrukken hoe we ons nu als gemeenschap voelen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in