consument
Elektrische wagens alleen populair bij bedrijven en zelfstandigen
Eén op de drie wagens die in 2022 werd ingeschreven, was elektrisch of hybride. Maar particulieren blijven koudwatervrees hebben.
Onder meer het gebrek aan laadpalen schrikt particulieren af. blg
Ook in België zijn alle vormen van elektrische wagens aan een opmars bezig. Was in 2021 nog een vierde van de nieuwe auto's plug-in, hybride of 'puur' elektrisch, dan waren deze in 2022 goed voor meer dan een derde ofwel ruim 124.000 wagens. Dat is een record, meldt autofederatie Febiac.
• Analyse: De bedrijfswagen zal groen zijn, of duur zijn
Het zijn vooral bedrijven en zelfstandigen die de weg gevonden hebben naar groenere wagens. Liefst 87 procent van de inschrijvingen voor elektrische auto's (Battery Electric Vehicle of BEV in het vakjargon) gebeurde in 2022 door bedrijven of zelfstandigen. Voor ‘plug-in hybrides’ stijgt dat cijfer tot 91 procent.
Bange particulieren
Een fel contrast met het lauwe enthousiasme dat gewone particulieren koesteren voor dit ‘groene’ deel van de automarkt. Zij houden veelal nog vast aan klassieke diesel- en benzinewagens. Het marktaandeel van fossiele wagens bij de gewone bevolking is vandaag nog altijd 79 procent.
En als particulieren toch een geëlektrificeerde auto kopen, kiezen zij voor een hybride auto die zichzelf oplaadt terwijl hij rijdt. Liefst 54,6 procent van de inschrijvingen van dit type gebeurde door een particulier.
‘Wellicht schrikt de hogere prijs van elektrische wagens en de vrees voor een gebrek aan laadpalen veel gewone mensen vandaag nog af ’, denkt Gabriel Goffroy, directeur communicatie bij Febiac.
‘De politiek moet nu echt werk maken van meer laadpalen’ Gabriel Goffroy Febiac
Een andere verklaring voor de opmerkelijke tweedeling op de Belgische automarkt is het fiscale gunstregime van de elektrische wagens, dat jaar na jaar aantrekkelijker wordt. Daardoor worden zowel bedrijven, zelfstandigen als werknemers massaal verleid om op groene(re)alternatieven over te schakelen. Zeker vanaf dit jaar: wie vanaf 1 januari met een bedrijfswagen op diesel of benzine rijdt, betaalt straks immers een flink stuk meer belastingen. Het ’voordeel van alle aard’ stijgt fors. En naarmate de sneeuwbal aan elektrische (bedrijfs)auto’s verder rolt, zal de fiscale ‘straf’ voor wie nog met een benzine- of dieselwagen zit de komende jaren alleen maar groter worden.
Tel daarbij het stijgende aanbod van elektrische wagens – nu al zo’n 200 verschillende modellen – en je kunt volgens Febiac nu al voorspellen dat ons wagenpark in sneltempo groener zal worden. ‘Het beleid stuwt de automarkt nu eenmaal die kant uit. Maar dan moet de politiek wel volgen en snel de mouwen opstropen. Ze moeten nu echt werk maken van meer laadpalen. Zodat ook de gewone particulier de groene trend kan en wil volgen’, aldus Goffroy.