camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

recessie

Britse economie doet het nauwelijks beter dan die van Poetin

De economische vooruitzichten voor het VK zijn, twee jaar na de Brexit, een pak slechter dan die van andere ­grote industrielanden.

donderdag 5 januari 2023 om 3.25 uur

Goldman Sachs ziet de Britse economie met 1,2 procent krimpen. afp

Twee jaar geleden was de harde Brexit een feit. De voorspelde chaos bleef uit in januari 2021, wel zakte de Britse economie langzaam weg.

Volgens analisten zal de Britse economie volgend jaar het slechtst presteren van alle grote ontwikkelde landen. Het toonaangevende Goldman Sachs gaat er in zijn laatste voorspelling van uit dat de Britse economie dit jaar met 1,2 procent krimpt. De Amerikaanse economie zou met 1 procent groeien, Duitsland staat voor een milde recessie van 0,6 pro­cent. De Britse terugval met 1,2 procent komt in de buurt van die van Rusland, waar Goldman Sachs een krimp van 1,3 procent voorspelt. KPMG is nog iets negatiever voor de Britten: de consultant verwacht een ­recessie van 1,3 procent.

Minder investeringen

Het Verenigd Koninkrijk lijdt harder dan andere landen onder de koopkracht­crisis. De inflatie met meer dan 10 procent wordt amper met loonstijgingen gecompenseerd, waardoor Britse gezinnen volgens het Office for Budget Responsibility afstevenen op een reëel koopkracht­verlies van 4,3 procent.

Door de Brexit is het VK weinig aantrekkelijk geworden voor ­bedrijven om te investeren, waardoor komend jaar ook de ­bedrijfsinvesteringen in het land dieper inzakken dan in de eurozone. Minder investeringen betekent ook minder jobcreatie, waardoor KPMG verwacht dat er 680.000 Britse werklozen zullen bijkomen. Ook dat versterkt het verlies aan koopkracht.

   • ‘Trussonomics’ stort Britse economie in ongeziene chaos

De Britse economie is ook meer dan andere blootgesteld aan renteverhogingen. Gezinnen hebben meer kredieten lopen met variabele rentevoeten dan in landen zoals België of Duitsland. Hogere rentes betekenen automatisch hogere aflossingen, waardoor er moet bespaard worden op andere uitgaven.

Sinds de Brexit klagen Britse kmo’s ook steen en been over de moeilijkheden om te exporteren of buitenlandse werkkrachten aan te trekken. De Britse denktank Centre for European Reform berekende dat de Britse economie sinds de uitstap 5,5 procent trager gegroeid is dan als het land in de EU gebleven was. Bovendien wordt het VK ook nog eens door een zware stakingsgolf ­geteisterd.

Premier Rishi Sunak stelde gisteren een vijfpuntenplan voor om de malaise te bestrijden. Zo beloofde hij dat de inflatie dit jaar gehalveerd zal worden. De economie moet dit jaar opnieuw groeien en Sunak ziet de oplopende overheidsschuld eind dit jaar zakken. Hij beloofde ook dat de wachtlijsten in de gezondheidszorg ingekort zullen worden en dat vluchtelingen die illegaal het VK met bootjes bereiken, sneller teruggestuurd zullen worden.

Buitenland
 1. Video Eerste grote bosbrand van het jaar in Spanje
 2. Video Koning Filip krijgt skateles in Zuid-Afrika
 3. Video Minstens 23 doden door tornado in VS
 4. Video Live Oekraïne | Britse inlichtingen: ‘Russische aanval op Bachmoet valt stil’
 5. Video Gwyneth Paltrow ontkent dat ze skiongeval veroorzaakte
 6. Hoe onze uitstoot toekomstige generaties pijn doet
 7. Hoe ziet uw toekomst eruit als de aarde verder opwarmt?
 8. Parijs, Rome, Berlijn ... telkens als Israël brandt, vertrekt Netanyahu op citytrip
 9. Droogte in Europa wordt stilaan meerjarenfenomeen
 10. Er waait een geur van wiet door New York City
 11. ‘Liever dat de volkswoede zich via de BBB uit, dan via partijen met een “het is de schuld van de buitenlanders”-retoriek’
 12. Waarom veel Zuid-Koreaanse vrouwen geen kinderen meer willen
 13. Voortvluchtige crypto-ondernemer gearresteerd met Belgische paspoorten op zak
 14. Foto Dit zijn de opmerkelijkste beelden van de week
 15. Fransen nostalgisch naar pensioencadeau van Mitterrand: ‘Werk is niet het leven’
 16. De crisismanagers die Erdogan willen helpen verslaan
 17. ‘Hotel Rwanda’-held Rusesabagina wordt vrijgelaten
 18. Video Italiaanse premier kwaad in parlement: ‘Denk je echt dat iemand geniet van oorlog?’

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen