Twitter staat binnenkort weer politieke advertenties toe na jarenlang verbod
Foto:  AP

Twitter zal over een paar weken weer een selectie politieke advertenties toestaan. Daarmee komt na drie jaar een einde aan een wereldwijd verbod op reclame van politieke partijen, politici en kandidaten op het sociale medium.

Twitter-baas Elon Musk ziet de opheffing van het verbod als een volgende stap in zijn doel om ‘het openbare gesprek over belangrijke onderwerpen mogelijk te maken’.

De precieze richtlijnen worden nog bekendgemaakt. Ze zouden overeenkomen met die van reclame op televisie en andere media. Musk ziet de beperkende maatregelen op Twitter, zoals ook het weren van oud-president Donald Trump, als censuur en is snel na zijn overname in oktober overgegaan tot ‘herstel’. Dat leidde de afgelopen maanden regelmatig tot ophef.

Reclame-inkomsten

In 2019 besloot Jack Dorsey, medeoprichter en toenmalig topman van Twitter, om politieke advertenties te weren omdat hij vond dat ‘het bereik van politieke boodschappen moet worden verdiend, niet gekocht’. Het kwam de campagne van toenmalig president Trump niet ten goede.

Soepelere regels voor politieke advertenties kunnen Twitter aan meer inkomsten uit reclames op het platform helpen. Door de controversiële koers van Musk zijn verschillende grote merken afgehaakt. Politieke advertenties brachten vroeger echter relatief weinig geld in het laatje. In 2018 leverden ze tijdens de tussentijdse verkiezingen minder dan 3 miljoen euro op.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in