Verenigde Staten versoepelen verkoop abortuspillen in apotheek
Mifepristone.  Foto:  AP

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA versoepelt de verkoop van abortuspillen in apotheken. Binnenkort mogen ook apotheken van grote ketens, zoals CVS en Walmart, twee medicijnen aanbieden waarmee een zwangerschap kan worden beëindigd.

De Amerikaanse geneesmiddelenwaakhond FDA kondigde dinsdag aan dat abortuspillen voortaan beschikbaar zullen zijn in apotheken. Voortaan zou mifepriston, een van de twee medicijnen waarmee een zwangerschap wordt onderbroken, ook beschikbaar zijn in apotheken in staten waar abortus wel nog toegestaan is. Om de pillen te verkrijgen, is wel een doktersbriefje nodig. Bovendien beslist de apotheek zelf of ze dat briefje aanvaarden of niet.

De FDA had al eerder gezegd dat het die wijzigingen in december 2021 zou aanbrengen, toen het aankondigde dat het bepaalde risico-evaluatie- en -beperkingsstrategieën op de pil zou versoepelen. De wijzigingen omvatten de permanente opheffing van beperkingen op de verzending per post van de pillen en het voorschrijven ervan via telegeneeskunde.

Sinds het Amerikaanse Hooggerechtshof Roe vs. Wade heeft vernietigd, en dus de verankering van het recht op abortus uit de grondwet heeft gehaald, is de vraag naar abortuspillen sterk gestegen. De wijziging van de regelgeving zal de toegang tot abortus in het land mogelijk vergroten.

‘Stap in goede richting’

Abortusrechtenactivisten zeggen al langer dat de pil veilig en effectief is, zonder risico op overdosis of verslaving. In verschillende landen, waaronder India en Mexico, kunnen vrouwen de pil zonder recept kopen.

‘Het nieuws van vandaag is een stap in de goede richting voor gelijkheid op gezondheidsgebied’, zei Planned Parenthood-voorzitter Alexis McGill Johnson in een verklaring. ‘De mogelijkheid om je voorgeschreven medicatie voor abortus te verkrijgen via de post of om het persoonlijk af te halen bij een apotheek zoals elk ander recept is een gamechanger voor mensen die toegang proberen te krijgen tot basisgezondheidszorg.’

In ons land is Mifepristone alleen te verkrijgen in abortusklinieken.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in