camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Chinese golf

Halen we Chinese varianten uit afvalwater vliegtuig?

Experts onderzoeken of afvalwater uit vliegtuigen of luchthavens ons kan vertellen welke coronavarianten reizigers uit China meebrengen. Vandaag komen ze daarover samen.

maandag 2 januari 2023 om 3.25 uur

Vanaf 8 januari mogen Chinezen weer vrijelijk reizen. getty images

China wordt momenteel geteisterd door een massale coronagolf. Gevreesd wordt dat daar nieuwe ­varianten zullen ontstaan, die ook naar ons zullen overwaaien. Enkele landen, waaronder Marokko, hebben daarom al een inreis­verbod voor reizigers uit China ­ingesteld.

Vandaag steekt zowel de opvolger van de expertengroep Gems als de Risk Management Group de koppen bijeen. De teneur onder Belgische experts is dat een inreisverbod geen zin heeft. Maar de ­experts willen wel dat we opvolgen welke coronavarianten reizigers uit China in de neus hebben.

   • Wat zit er achter Xi’s slecht getimede coronabocht

Daarbij onderzoeken ze enkele pistes. ‘We hebben vorige week met Europese experts vergaderd’, zegt epidemioloog Pierre Van Damme (UAntwerpen). ‘Een mogelijkheid is om te peilen in lucht­havens waar veel vluchten uit ­China landen. In het afvalwater kunnen we detecteren welke coronavarianten er circuleren.’

Elke Wollants, labmanager KU Leuven, stipt aan dat het nog beter zou zijn om het afvalwater van de vliegtuigen uit China te controleren. Rioolwater is immers vaak te verdund om nog de hele genetische code van het virus te kunnen uitlezen. Canada kondigde vorige week ook aan dat het in Toronto en ­Vancouver het afvalwater van de ­internationale vluchten zal controleren.

Het is nog niet helemaal duidelijk of dat iets zal opleveren. Vliegtuigen hebben een tank waarin het afvalwater bijgehouden wordt. ‘Maar bij het doorspoelen wordt daar meestal een sterk desinfecterend middel aan toegevoegd’, zegt luchtvaartexpert Wouter Dewulf (UAntwerpen).

Italië, Frankrijk, Spanje en het VK vragen dat Chinezen een negatieve test kunnen voorleggen voor ze op het vliegtuig stappen

Een andere denkpiste is om sneltesten op het vliegtuig af te ­nemen. ‘Die volstaan om te achterhalen om welke virusvariant het gaat’, zegt Wollants. Italië besliste vorige week al een antigeentest af te nemen bij inkomende reizigers.

Voor ze op het vliegtuig stappen moeten reizigers ook een negatieve test kunnen voorleggen. Ook Frankrijk, Spanje en het Verenigd Koninkrijk vragen dat.

Daarmee lopen de landen voor op een Europese beslissing die ten vroegste woensdag volgt. Dan zitten alle Europese lidstaten samen om gemeenschappelijke maatregelen te nemen. Vanaf 8 januari mogen Chinezen immers opnieuw vrijelijk reizen.

Het Europees Centrum voor ziektepreventie en -bestrijding (ECDC) kantte zich vorige week nog tegen al te sterke maatregelen. Zelfs als er besmettingen uit China binnenkomen, zullen dat er relatief weinig zijn in vergelijking met de viruscirculatie die al in Europa plaatsvindt. De Europese burgers zijn bovendien goed beschermd door eerdere besmettingen en ­vaccinatie. Tot nu toe zijn in China nog geen varianten aangetroffen die niet in ­Europa circuleren, maar de info uit China is schaars.

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen