Lula da Silva ingezworen als president van Brazilië, man met explosieven opgepakt
Foto:  REUTERS

Luiz Inacio Lula da Silva heeft zondag de eed afgelegd in het Congres en is opnieuw president van Brazilië. Voor aanvang werd één man met wapens en explosieven opgepakt.

De politie in de Braziliaanse hoofdstad Brasilia heeft naar eigen zeggen een man uit Rio de Janeiro gearresteerd die zich met explosieven en steekwapens toegang wilde verschaffen tot het terrein waarop de nieuwe Braziliaanse president Lula Inácio Lula da Silva zou worden ingezworen. Het is de tweede keer in ruim een week dat de politie in Brasilia iemand met explosieven betrapt die kennelijk van plan was een aanslag op de plechtigheid te plegen.

Lula da Silva won in oktober de verkiezingen met net iets meer dan de helft van de stemmen. Radicale tegenstanders van hem en zijn partij, de door corruptieschandalen in opspraak geraakte Arbeiderspartij (PT), claimen verkiezingsfraude.

Lula da Silva ingezworen als president van Brazilië, man met explosieven opgepakt
Foto:  AP

Sympathisanten van Lula, vaak in het rood gekleed, hadden zondag het centrum van Brasilia ingenomen, enkele uren voordat de historische leider van de politieke linkerzijde voor de derde keer (hij was president van 2003 tot 2010) als president van Brazilië werd ingezworen. Aftredend president Jair Bolsonaro woonde de eedaflegging niet bij: hij was twee dagen voor het einde van zijn mandaat uit Brazilië vertrokken.

‘We kunnen leven zonder bomen te kappen, zonder bossen af te branden’, zei Lula in zijn speech na de eedaflegging. Hij herinnerde aan zijn streven naar ‘zero-ontbossing van Amazonië’ na de grootschalige ontbossing onder het bewind van Bolsonaro.

Lula verweet zijn extreemrechtse voorganger dat hij ‘de gezondheidsmiddelen had uitgeput, het onderwijs, de cultuur, wetenschap en technologie had ontmanteld en de milieubescherming had vernietigd’.

Naast de eedaflegging is ook een volksfeest met concerten gepland. Er zouden honderdduizenden aanwezigen zijn.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in