Recordaantal migranten stak vorig jaar clandestien Kanaal  over
Themabeeld.  Foto:  getty images

45.756 migranten probeerden in bootjes vanuit Frankrijk het Verenigd Koninkrijk te bereiken. Dat is een record.

Meer dan 45.000 migranten zijn in 2022 in bootjes illegaal het Kanaal overgestoken naar Engeland. Dat is een recordaantal. Het Franse persbureau AFP haalde de cijfers van het ministerie van Defensie. De pogingen van de Britse regering om dit politiek gevoelige fenomeen aan te pakken, hebben dus weinig zoden aan de dijk gezet.

In totaal maakten 45.756 migranten de gevaarlijke oversteek op de drukke zeevaartroute over water dat het merendeel van het jaar erg koud is. In 2021 waren dat er 28.526, terwijl dat al een recordjaar was.

De meeste overvaarten worden in de zomer gemaakt. Op 22 augustus werd een dagrecord geregistreerd van 1.295 migranten in 24 uur tijd. Maar in 2022 leken de wintermaanden kandidaat-asielzoekers niet meer af te schrikken. In december arriveerden 1.745 migranten in Engeland.

Door de toenemende afgrendeling van de haven van Calais en de tunnel onder het Kanaal aan Franse kant explodeerden de overtochten in kleine boten sinds 2018. De Britse Conservatieven beloven sinds de brexit dat ze weer de controle over de grenzen zullen nemen, maar de overvaarten blijven toenemen, waardoor het Verenigd Koninkrijk overstelpt wordt met asielaanvragen.