camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

oeps … 2022

De kortste rages

vrijdag 30 december 2022 om 3.25 uur

Waren er in 2022 rages waar wij ons blauw aan ergerden en die we nu met een grijns en leedvermaak kunnen begraven? Teleurstellend weinig. De term metaverse zal natuurlijk verdwijnen, maar dat was nooit een trend: zelfs het ­bedrijf dat zich ernaar vernoemde, noemen we nog steeds Facebook. En het ding blijven we gewoon hardnekkig ­‘internet’ noemen, zelfs als er straks HR en 3D op komt.

Banana! Hype micro micro

isopix

De enige echte rage die we signaleerden, was een micro­rage. In juli signaleerden Britse bioscopen dat grote groepen goed geklede tieners naar de nieuwe Minions-animatiefilm The rise of Gru kwamen kijken. Die ‘Gentleminions’ leverden mooie foto’s op van smalle jongelui in opa’s trouwpak, en dus gratis reclame voor de film. Maar omdat ze zalen op stelten zetten door in de brabbeltaal Minionese naar elkaar te roepen en rond te rennen, waren bioscoopuitbaters hen na twee dagen beu. Om een echte rage te ­worden, bleef de film niet lang genoeg in de zalen: critici vonden hem ‘een beetje saai’. Wie een rage wil ontketenen in de bioscoop, kiest een klassieker die lang meegaat.

Een knoopje open is nog geen trend

getty

Dingen die een doorsnee mens ‘toeval’ noemt, gelden in de modewereld al snel als een vorm van zelfexpressie die iets zegt over de maatschappij. Kent u die pose waarbij modellen het bovenste knopje van een jeans verleidelijk laten openstaan, desnoods met een duim of hand onder de riem om te benadrukken waar de actie te vinden is? Die pose, die u in de intimiteit van uw huis al eens op uw partner loslaat – en alleen daar – werd deze zomer door The New York Times tot trend gebombardeerd. Modebewuste mensen dragen hun jeans dit jaar ‘unzipped, unbuttoned and un­bothered’, schreef de normaal zo gedegen krant. Een ervarings­deskundige zag er een teken van body positivity in: ‘Draag wat je wil, rondingen zien er goed uit, je hoeft geen platte buik te hebben.’ De stelling was geïllustreerd met foto’s van influencers die als één vrouw maat 34 hadden.

De mensen die de ‘trend’ in Vlaanderen in de praktijk brachten, waren ofwel ­jonger dan 14, ofwel zwanger – als er één vrouw het knoopje rond haar rondingen open mag laten, dan wel een zwangere. En er was die bouwvakker bij de buren. Maar zijn knoop was er al rond 2018 afgescheurd, wist hij ons exclusief te melden.

Donald Trump misschien toch nog superheld

 afp

De hoop blijft dat iemand ons straks verlost van de NFT’s of non-fungible tokens, een rage die zelfs niet is gaan liggen nu bewezen is dat de meeste NFT’s nauw aan cryptomunten verwante oplichterij zijn. De man waar we onze hoop in stellen is – nooit gedacht dat we dat zouden zeggen – Donald Trump. Hij bracht in ­december NFT’s uit van cartoons waarin zijn auto­bandjes door een welwillende striptekenaar zijn vervangen door de spieren van een superheld. En ja, hij verdiende a rato van 99 dollar per NFT bijna 5 miljoen dollar in een paar uur. Maar de NFT’s van Melania Trump, die in ­januari 35.526 dollar per stuk kostten, zijn deze week 186 dollar waard. Als NFT’s ons van Trump én zijn hardste kern verlossen, zijn ze zo slecht nog niet.

Er werden records gebroken in 2022 en mooie dingen gemaakt, maar wedden dat u zich deze bizarre momenten uit de wereld van cultuur, media en showbizz langer zult herinneren?

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen