Onderzoekscommissie trekt dagvaarding Trump in
Foto:  reuters

De voormalige president van de Verenigde Staten Donald Trump hoeft niet meer te verschijnen voor de capitoolcommissie. Zijn getuigenis is niet langer nodig nu het onderzoek stilaan is afgerond.

Bennie Thompson, de Democratische voorzitter van de onderzoekscommissie, heeft de advocaten van Trump op de hoogte gebracht van de beslissing, berichten Amerikaanse media zoals The New York Times en CNN donderdag. Thompson legde uit dat de commissie haar werkzaamheden heeft afgerond. Daardoor kan de informatie waarover de dagvaardiging betrekking had, niet verder worden behandeld. Volgende dinsdag worden de Senaat en het Huis van Afgevaardigden herschikt volgens de verkiezingsuitslag van de midterms in november.

Dat de dagvaarding nu is ingetrokken, viert Trump als een succes. ‘Ze hebben dat waarschijnlijk gedaan omdat ze weten dat ik niets verkeerd heb gedaan’, schreef hij op Truth Social.

‘Niets verkeerd gedaan’

Aanvankelijk had de commissie, die het hele gebeuren omtrent de bestorming van het Capitool in kaart wilde brengen, Trump aan de tand willen voelen. Trump weigerde. Wel kon de commissie maandenlang verschillende vertrouwelingen van de ex-president horen.

   • Capitoolcommissie wijst bovenal naar één man: Donald Trump

De commissie legde net voor Kerstmis haar conclusie van het onderzoek voor, waarin Trump een groot deel van de verantwoordelijkheid voor de bestorming van het Capitool krijgt toegedicht. De commissie beval onder meer aan om Trump uit te sluiten van een nieuw presidentschap. Ook beval de commissie aan om de ex-president strafrechtelijk te vervolgen.

Op 6 januari 2021 vielen medestanders van Trump het Capitool aan. Ze beweerden dat de verkiezingen vervalst waren en Trumps overwinning van hem gestolen was door Joe Biden. Met hun inval in het Congres wilden ze de certificering van de kiesresultaten tegenhouden. Bij de bestorming vielen uiteindelijk vijf doden, honderden mensen werden vervolgd voor gewelddaden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in