Italië legt strikte regels op aan reddingsoperaties op Middellandse Zee
Migranten aan boord van de Ocean Viking. Het schip mocht niet aanleggen?in Italië en voer uiteindelijk naar het Franse Toulon. Foto: Vincenzo Circosta/afp

De regering-Meloni heeft een decreet goedgekeurd om de operaties van ngo’s die migranten redden op de Middellandse Zee aanzienlijk te beperken. Daarmee wil Rome het aantal migranten verminderen dat de Italiaanse kust bereikt. Internationale hulporganisaties reageren verontwaardigd.

Het decreet bepaalt dat een schip na een reddingsoperatie zonder vertraging moet aankomen in een toegewezen haven, in plaats van verder hulp te verlenen aan andere migrantenboten in nood. Normaliter voert een schip meerdere reddingsacties van mensen op kleine bootjes uit voor het een aanloophaven opzoekt, die meestal in Italië ligt. Bovendien moeten migranten en vluchtelingen op het schip al aangeven of ze asiel willen aanvragen en in welk Europees land ze dat willen doen, om vervolgens de aanvraagformulieren in te vullen.

Rome dreigt met boetes tot 50.000 euro voor kapiteins van private schepen die zich niet aan de nieuwe regels houden. Hun schepen zouden zelfs in beslag genomen kunnen worden en in Italiaanse havens vastgehouden kunnen worden.

‘Uitnodiging tot verdrinken’

Premier Giorgia Meloni zei donderdag op een persconferentie dat haar regering de migratiekwestie weer op de internationale agenda heeft gezet. Volgens haar brengt het decreet de operaties van de ngo’s op zee in overeenstemming met de internationale wetgeving.

   • Reddingsschepen brengen meer dan 500 migranten aan land in Italië

‘Het nieuwe decreet van de Italiaanse regering is een uitnodiging om te verdrinken’, zegt Oliver Kulikowksi van de Duitse organisatie Sea-Watch, die geregeld reddingsoperaties uitvoert in de Middellandse Zee. ‘Schepen naar de haven dwingen schendt de reddingsplicht als er meer mensen in nood zijn op zee. We zullen ons verzetten tegen deze poging om civiele reddingsacties op zee te criminaliseren en vluchtelingen hun rechten te ontnemen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in