Gezin van Iraanse voetballegende Ali Daei van vliegtuig geplukt
De voormalige kapitein van het Iraanse nationale elftal sprak zich eerder dit jaar al uit over de protesten in het land op sociale media.  Foto:  Getty Images

Iraanse autoriteiten hebben maandag een vliegtuig met bestemming Dubai aan de grond gezet om de vrouw en dochter van voetballegende Ali Daei van boord te halen. De voormalige aanvoerder van het nationale elftal is gekend om zijn steun aan de protesten in zijn land.

‘Ik begrijp de reden hiervoor niet. Wilde de regering een terrorist arresteren?’ Ali Daei reageerde vol ongeloof tegen het nieuwsagentschap Isna nadat zijn vrouw en dochter waren opgepakt. Zijn gezin was op weg vanuit Teheran naar Dubai, maar plots moest het vliegtuig gedwongen landen op een Iraans eiland in de Perzische Golf. De twee werden uit het vliegtuig gehaald en per direct naar Teheran overgebracht.

Volgens het Iraanse staatspersagentschap Irna had de vrouw van Daei, Mona Farrokhazari, de autoriteiten de garantie gegeven dat ze de overheid zou waarschuwen als ze het land zou verlaten. Volgens Daei was er echter geen sprake van een verbod om het land te verlaten.

Het regime houdt het gezin al langer in het oog als gevolg van ‘de band van het koppel met groepen die ageren tegen de Islamitische revolutie’. De voormalige kapitein van het Iraanse nationale elftal sprak zich eerder al uit over de protesten in het land op sociale media. Daei schreef in september dat ‘de overheid beter de problemen van het Iraanse volk zou oplossen, in plaats van over te gaan tot repressie, geweld en arrestaties’. Ter vergelding dwong het regime om een juwelierswinkel en restaurant in het bezit van Daei in Teheran te sluiten.

Iran is al maanden in de greep van grootschalige protesten tegen het heersende regime, na de dood van de 22-jarige Mahsa Amini. Bij de demonstraties kwamen volgens verschillende mensenrechtenorganisaties al meer dan 500 betogers om het leven.

De Iraanse autoriteiten hebben verschillende beroemdheden, artiesten en andere prominente figuren verboden om het land te verlaten. Daei is één van de bekendste sportfiguren in het land: hij scoorde 109 doelpunten voor het nationale voetbalteam in de jaren 90 en 2000.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in