Milieuactivisten starten zaak tegen Fifa om ‘klimaatneutraal WK’: ‘Sprake van ‘greenwashing’’
Fifa-voorzitter Infantino overhandigt de Wereldbeker aan Lionel Messi. Foto:  afp

Milieuactivisten zijn bij de Zwitserse Commissie voor Integriteit een zaak gestart tegen de Fifa. De wereldvoetbalbond beweerde in reclames dat het WK voetbal in Qatar klimaatneutraal was, wat volgens de activisten ‘zeer misleidend was’.

Nog voor de start van het WK op 20 november waarschuwden consumentenadvocaten de Fifa voor ‘greenwashing’ en eisten ze dat ‘misleidende’ reclame-uitingen werden verwijderd.

Maar Fifa leek zich daar niks van aan te trekken. Zo kondigde de wereldvoetbalbond in reclames het grootste voetbaltoernooi ter wereld aan als het eerste ‘volledig klimaatneutrale toernooi’, wat voor frustratie zorgde bij diverse media, klimaatonderzoekers en milieuactivisten.

‘We willen dat de Fifa haar middelen inzet voor het vermijden van emissies in plaats van greenwashing’, zegt Christian Lüthi, algemeen directeur van Climate Alliance, de groep die de zaak is gestart. ‘We zijn ervan overtuigd dat de commissie de schendingen van eerlijke reclame door de Fifa veroordeelt en een duidelijk signaal afgeeft.’

Argentinië kroonde zich op het toernooi in Qatar tot wereldkampioen. De ploeg van sterspeler Lionel Messi versloeg in de finale Frankrijk na verlenging en strafschoppen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in