De Warmste Week haalt 5.081.675 euro op
Foto:  BELGA

De Warmste Week, de jaarlijkse solidariteitsactie van VRT, heeft 5.081.675 miljoen euro opgebracht. Dat werd bekendgemaakt tijdens de slotshow op Eén en radiozenders MNM en Studio Brussel. De opbrengst van De Warmste week, die dit jaar in het teken van kansarmoede stond, ligt daarmee een stuk hoger dan de 3,2 miljoen euro van vorig jaar.

Zes dagen lang werden honderden platen aangevraagd, liepen sportievelingen de ziel uit hun lijf op de Warmathons en schakelden onder meer Niels De Stadsbader, Oscar and the Wolf en Pommelien hun stemmen in om de geldpot te spijzen. En het heeft geloond: al die inspanningen hebben maar liefst 5.081.675 euro opgeleverd voor het DWW-fonds, dat dit jaar 270 projecten rond kansarmoede steunt.

Om 17.00 uur werd de slotshow ingezet met Siska Schoeters en ‘Say my name’ van Berre, samen met Kate Adjai (23). Zij kwam op haar zeventiende in kansarmoede terecht toen ze er helemaal alleen voor kwam te staan. Ondertussen blikten presentatoren Fien Germijns, Eva De Roo en Sander Gillis terug op de voorbije week, net als Kawtar Ehlalouch. Zij stapte eerder uit het Warmste Huis na het overlijden van een familielid. Maar op de laatste dag van de actie kwam ze toch terug. ‘Ik ben blij dat ik er weer bij mag zijn voor de laatste dag’, zei Kawtar eerder in de ochtend. ‘En ik denk dat ik iets meer geslapen heb dan mijn collega’s hier in Hasselt.’

Uiteindelijk was het Kate Adjai die het bedrag mocht bekendmaken. 314.698 euro daarvan, is afkomstig van de Warmathons die in Brugge, Sint-Niklaas, Brussel, Mechelen en Leuven gelopen werden. Naast ambassadeurs Stephanie Planckaert, Dieter Coppens en acteur Mathias Vergels liepen ook kroonprinses Elisabeth en prins Emmanuel enkele rondjes mee.

Net als vorig jaar werd ervoor gekozen om één actueel thema centraal te zetten. De Koning Boudewijnstichting, de vaste partner van De Warmste Week, stelde een onafhankelijke jury samen die 270 projecten uitkoos en die nu elk een deel zullen krijgen van het ingezamelde geld.

Viva for Life, de solidariteitsactie van de Franstalige openbare omroep RTBF tegen kinderarmoede, heeft dit jaar een half miljoen meer ingezameld dan vorig jaar. Op het einde van de liveshow vijdagavond stond er exact 8.034.120 euro op de teller.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in