Ongehoord
‘Je wil niet elke keer op dezelfde manier klaarkomen, zoals je ook niet elke dag biefstuk-friet wil eten’
Er passeerden deze week alweer een paar opmerkelijke uitspraken. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Sara Taels. Karel Hemerijckx
‘Ik vind het cynisch, maar politiek is cynisch.’
Alexia Bertrand (Open VLD), de nieuwe staatssecretaris voor Begroting, schetst niet vrij van enig cynisme haar werkomgeving. (in Het Nieuwsblad)
‘Eigenlijk heb ik maar vijf jaar echt gewerkt, en dan ben ik in de politiek gegaan.’
Jo Brouns (CD&V), de nieuwe minister van Werk en Landbouw, illustreert de stelling van Alexia Bertrand. (in De Standaard)
‘Ik neem ontslag zodra ik iemand vind die zo dom is om de baan aan te nemen.’
Als zijn cynisme een graadmeter is, dan is het slechts een kwestie van tijd eer Elon Musk de politiek in gaat. (op Twitter)
‘Pieter Platteeuw zegt over Dana: “Ik zag ze doodgraag.” Maar da’s verkeerd getypt hé. Hij zag ze graag dood.’
Ook strafpleiter Jef Vermassen is enig cynisme niet vreemd als hij een moordenaar aanpakt. (in de rechtszaal)
‘Straks komt Regi, dan gaan we lachen. De meesten groen vrees ik.’
Kerstperiode of niet, het cynisme zit zelfs in het Hasseltse Jessa Ziekenhuis, waar een patiënt zich erover beklaagt dat er op het nabijgelegen terrein van De Warmste Week te veel lawaai wordt gemaakt. (in Het Belang van Limburg)
‘Van mij mogen ze elke mail naar buiten brengen, maar of dat voor elk van mijn collega’s geldt?’
Geen cynisme zonder Antwerps burgemeester Bart De Wever (N-VA). Hij staat recht in zijn schoenen, maar kan het niet laten de integriteit van zijn personeel in twijfel te trekken. (op een persconferentie naar aanleiding van de hacking van de Antwerpse stadscomputers)
‘Ik haat haar. ’s Nachts kan ik niet slapen, ik lig daar knarsetandend en dromend van de dag dat ze gedwongen wordt om naakt door elke straat van Groot-Brittannië te paraderen, terwijl de menigte “Schaam je” naar haar roept en met uitwerpselen naar haar gooit.’
Maar er kan er maar één het meest cynisch zijn, en dat is Jeremy Clarkson. Zijn cynisme werd echter niet door iedereen gedeeld. Na zijn column over Meghan Markle in The Sun liepen er bij de Britse mediatoezichthouder meer dan 17.500 klachten binnen.
‘Je bent gehard zonder cynisch te zijn.’
De nieuwe minister van Ontwikkelingssamenwerking Caroline Gennez (Vooruit) is dan weer gehard, maar niet cynisch. ‘Waarom stap je in de politiek als jong meisje? Om impact te hebben.’ (in De ochtend)
‘Bij ons thuis was 1 euro 1 euro. Het geld valt niet van de bomen en je moet ervoor werken. Dat was de mentaliteit in mijn familie.’
Staatssecretaris voor Begroting Alexia Bertrand is wel van heel rijke komaf, maar ook zij werd thuis gehard. En een staatssecretaris van Begroting voor wie 1 euro 1 euro is, daar kunnen we als belastingbetaler alleen maar blij mee zijn. Dat zeggen we zonder cynisme. (in Het Nieuwsblad)
‘Meestal doe ik gewoon niet open. Dat kan je misschien schrijven, dan gaan er misschien wat minder mensen komen.’
Wout van Aert neemt zich dan weer voor harder te worden. ‘Fans bellen aan met een speciaal verzoek: om een truitje te signeren of ze organiseren iets speciaals. Iedereen heeft zijn uniek verhaal en ik begrijp dat wel, maar gemakkelijk is het niet altijd. Ik word liever met rust gelaten als ik thuis ben.’ (op de ploegpresentatie van Jumbo-Visma)
‘Dear fans, we heard you.’
De Pro League wil de deur voor de voetbalfans dan weer openzetten en er goed naar luisteren: er zullen op zondagavond geen wedstrijden meer gespeeld worden om 21 uur, wel om 19.15 of 19.30 uur. (op Twitter)
‘Het spijt me oprecht dat het aantal haaien sinds Jaws sterk is afgenomen.’
Regisseur Steven Spielberg wordt week van de gedachte dat zijn film Jaws iets te maken heeft met de verdwijning van haaien. (op BBC4)
‘Een groep werklozen heeft gewoon pijn aan hun goesting.’
Cynisme in de politiek of niet, minister van Werk en Landbouw Jo Brouns staat wel enthousiast in het leven. En hij wou dat hij dat van alle werklozen ook kon zeggen. (in De Standaard)
‘Als we met vriendinnen in een museum rondlopen, kunnen we ons bij rubensiaanse vrouwen echt afvragen wanneer wij ooit gestopt zijn om met onze blote borsten ergens te gaan liggen en druiven te eten. Hoe zalig zou dat niet zijn.’
Een groep werkende rubensiaanse vrouwen heeft duidelijk goesting om werkloos te zijn. (Lizzy De Scheemaecker in De Standaard)
‘Je wil niet elke keer op dezelfde manier klaarkomen, zoals je ook niet elke dag biefstuk-friet wil eten.’
Misschien zouden de vrouwelijke werklozen zonder goesting wat gestimuleerd kunnen worden door de vibrator die Siska Schoeters op een kerstkaart heeft gezet, om te verkopen voor De Warmste Week. Die vibrator werkt ook volgens seksuologe Sara Taels prima. Maar gebruik hem met mate. (in Het Nieuwsblad)
‘Noem het positieve dansschade.’
Als mensen te veel goesting hebben, kan dat ook negatieve gevolgen hebben: tijdens het optreden van Goldband voor De Warmste Week werd er zo hard gesprongen, dat de houten vloer het begaf. Maar Gunther Leenders van De Warmste Week blijft positief. (in Het Belang van Limburg)