Commissie publiceert 845 pagina’s tellend eindrapport over Capitoolbestorming
Het eindrapport bevat een voorwoord van Democraat Nancy Pelosi.  Foto: ap

Er is na achttien maanden, interviews met meer dan duizend getuigen en de bestudering van meer dan een miljoen pagina’s aan documenten een definitief eindrapport over de bestorming van het Capitool.

De Amerikaanse parlementscommissie die onderzoek deed naar de gebeurtenissen op 6 januari 2021 publiceerde donderdag haar 845 pagina’s tellende eindrapport. Eerder deze week werd al een samenvatting gepubliceerd van 154 pagina’s. Daarin adviseerde de commissie al om oud-president Trump strafrechtelijk te laten vervolgen voor de bestorming van het Capitool. Al het bewijs wijst in één richting en dat is ‘dat de voornaamste veroorzaker van 6 januari één man is, oud-president Trump’, schrijft de Amerikaanse krant The New York Times.

De Democratische toppolitica Nancy Pelosi heeft het voorwoord van het eindrapport voor haar rekening genomen. ‘Onze democratische instellingen zijn slechts zo sterk als de inzet van degenen aan wie hun zorg is toevertrouwd’, schrijft zij daarin.

‘Heksenjacht’

De acht daaropvolgende hoofdstukken zijn volgens de Britse krant The Guardian ‘een van de vernietigendste officiële portretten van een president in de Amerikaanse geschiedenis’. Trump heeft de commissie gedurende het hele onderzoek tegengewerkt. Op zijn sociale medium Truth Social heeft de voormalige president het over een ‘heksenjacht’, bedoeld om hem niet terug te laten keren als president.

Het verzoek van de door Democraten geleide commissie aan het ministerie van Justitie verplicht federale aanklagers niet om actie te ondernemen. Het is wel de eerste keer in de Amerikaanse geschiedenis dat het Congres een voormalige president doorverwijst voor strafrechtelijke vervolging. Trump kondigde in november aan dat hij zich opnieuw kandidaat zal stellen voor het presidentschap.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in