camera closecorrect Verwijs ds2 facebook nextprevshare twitter video

Werkverlet

Boete dreigt voor 474 bedrijven met te veel langdurig zieken

474 bedrijven kregen deze week een verwittiging dat hun aantal langdurig zieken de spuigaten uitloopt. De helft ervan riskeert vandaag al een boete. Opvallend: vooral poetsbedrijven, woonzorgcentra en ziekenhuizen kampen met te hoge uitval.

vrijdag 23 december 2022 om 3.25 uur

Volgens de meest recente simulatie van het kabinet van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) zouden er op dit moment al 212 bedrijven effectief tegen de lamp lopen.  belga

De Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) stuurde woensdag waarschuwingsbrieven naar 474 bedrijven. Zij tellen volgens de overheid stuk voor stuk ‘buitensporig veel’ langdurig zieken in vergelijking met gelijkaardige bedrijven in hun sector en met het algemene ­gemiddelde in de privésector. Met ‘langdurig zieken’ bedoelt de overheid alle werknemers die langer dan één jaar arbeidsongeschikt zijn en sindsdien een ziekte-uit­kering genieten – ambtenaren ­vallen voor alle duidelijkheid niet onder dat systeem.

Als de bedrijven in kwestie er de komende maanden niet in slagen om dat aantal terug te dringen, hangt hen volgend jaar voor het eerst ook een boete boven het hoofd. Die boete kan op jaarbasis uitkomen op 2,5 procent van hun totale loonmassa. In een klein ­bedrijf kan dat bijvoorbeeld maar om 20.000 euro gaan, terwijl dat in een groot bedrijf kan oplopen tot 200.000 euro.

Volgens de meest recente simulatie van het kabinet van minister van Sociale Zaken Frank Vandenbroucke (Vooruit) zouden er op dit moment al 212 bedrijven effectief tegen de lamp lopen, wat zou ­leiden tot een opbrengst van bijna 1,5 miljoen euro. Dat bedrag zou wel volledig naar fondsen vloeien om te werken aan preventie.

 BELGA

Extra brief naar zorgsector

De geviseerde bedrijven zijn van ­alle slag, maar vooral bij de poetsbedrijven en de zorginstellingen springen opvallend veel bedrijven uit de band. Het kabinet-Vandenbroucke verstuurde begin vorige maand ook al een brief naar de ­ziekenhuizen om hen erop te ­wijzen dat de zorgsector 35 procent van de betrokken ondernemingen vertegenwoordigt. De coronacrisis is daarbij volgens het kabinet geen excuus, aangezien de overgrote meerderheid van de zorginstellingen er wel in slaagt om het aantal langdurig zieken onder controle te houden.

   • Vandenbroucke sust over sancties langdurig zieken: ‘Dit moet vooral tonen dat we het menen’

Die boodschap ligt extra gevoelig nu Zorgnet-Icuro, de koepel van de Vlaamse ziekenhuizen, nogmaals aan de alarmbel heeft ­getrokken over hun begrotingen die steeds dieper in het rood duiken, onder meer door de inflatie en de energieprijzen.

Vandenbroucke reageerde daar gisteren al meteen op met de melding dat de regering de voorbije maanden extra miljoenen in de sector heeft gepompt om de energiekosten op te vangen en de per­soneelsschaarste aan te pakken. Hij wees ook opnieuw op de aan­gekondigde ziekenhuishervorming die de financiering in de toekomst ­helemaal herziet.

Wakker schudden

Hoe dan ook komen de boetes voor de bedrijven niet als een complete verrassing. Als een van de maat­regelen om het aantal langdurig zieken terug te dringen, zette de ­regering-De Croo al in mei het licht op groen voor een financiële responsabilisering van bedrijven, maar ook ziekenfondsen en de langdurig zieken zelf. Aan de spe­cifieke selectiecriteria voor de ­bedrijven ging ook nog een lange politieke beraadslaging vooraf.

Met herhaalde verwittigingen hoopt de regering de bedrijven vooral wakker te schudden. ‘Ze hebben nog perfect de mogelijkheid om de werkomstandigheden te verbeteren’, zegt het kabinet.

Wanneer krijgt een bedrijf een boete?

  • Het gaat alleen om bedrijven die dubbel zo veel langdurig zieken tellen als ­ onder­nemingen uit dezelfde sector én die tegelijk drie keer ­slechter presteren dan het ­algemene gemiddelde in de privésector.
  • Alleen bedrijven met gemiddeld minstens vijftig werk­nemers komen in aanmerking.
  • Het laatste jaar moeten er ook minstens drie werknemers langdurige ziek zijn geworden.
  • Alleen langdurig zieke werk­nemers jonger dan 55 jaar en met minstens drie jaar ­anciënniteit worden in ­rekening genomen.
  • Na de eerste verwittiging heeft een bedrijf nog drie kwartalen de tijd om weer onder de drempels te duiken.
  • Langdurig zieken die het werk deels hervatten, worden niet meegenomen in de telling.
  • Sociale en beschutte werkplaatsen komen hoe dan ook niet in het vizier.
Binnenland
  1. Spontane staking bij De Lijn in Limburg na agressie tegen chauffeur
  2. Video Zes woningen en meerdere auto’s beschadigd na aanslag bij veroordeelde crimineel in Borgerhout
  3. Veel vis gevangen (maar daarom wordt hij nog niet goedkoper’
  4. Crematie populairder dan ooit, maar klimaatvriendelijker alternatief komt dichtbij
  5. Kunnen we weldra zwemmen waar we willen?
  6. Amal Clooney is meer dan 'de vrouw van': ‘Ze durft haar nek uit te steken’
  7. Dubbel zoveel meldingen van grensoverschrijdend gedrag in amateurvoetbal
  8. Hasseltse cipiers tot vrijdagavond in staking
  9. Ouders zien meer emotionele problemen bij hun kinderen
  10. Celstraf van 26 jaar, maar Antwerpse drugscrimineel ‘Flash’ blijft zaken runnen vanuit gevangenis
  11. Winkels in Brusselse Dansaertstraat mikpunt van vandalen
  12. Antwerpen opnieuw cokehoofdstad van Europa
  13. Organisatoren afgelaste ‘Queer Iftar’: ‘Wij vragen niet eens respect, gewoon het recht om te mogen bestaan’
  14. Dassen en treinsporen gaan niet goed samen
  15. Een kilo varkensgehakt: 8 euro, een kilo veggiegehakt: tot 24 euro. Waarom zijn vleesvervangers zo duur?
  16. Jongeren in jeugdhulp: 'Vijf dagen op uw kamer zitten stinken, waarvoor is dat nodig?’
  17. KMI voorspelt nu ook uw risico op hooikoorts
  18. Vlaamse jongeren roken minder cannabis, nemen meer slaap- en kalmeermiddelen

Niet te missen

LEES OOK

De podcasts van De Standaard

Niet te missen