Bij het ongeval met een vrachtwagen en een trein dinsdag in Ardooie vielen als bij wonder geen zwaargewonden of doden, maar de schade was enorm. Volgens Infrabel had de aanrijding vermeden kunnen worden. ‘Bel naar 112 en geef de informatie door die bij de overweg op de wit-rode paal staat.’

Volgens Infrabel had de aanrijding van de stilgevallen vrachtwagen op het spoor dinsdag vermeden kunnen worden met een telefoontje naar 112. ‘Helaas heeft niemand eraan gedacht om dat te doen en werd er besloten de wagen eerst weg te halen. Maar bellen zou de eerste reflex moeten zijn’, aldus Frédéric Sacré, woordvoerder van Infrabel.

Wat moet je concreet doen als je stilvalt op een overweg? ‘Het belangrijkste is om eerst de wagen te verlaten. Vervolgens moeten mensen zich naar een wit-rode paal begeven die altijd aan zo’n overweg staat. Daarop kleven stickers met belangrijke informatie’, legt Sacré uit.

Infrabel: ‘Bellen kan aanrijding voorkomen bij stilvallen op spoor’
Op een sticker op de wit-rode paal bij een overweg staan de nummers van de lijn en de overweg vermeld.  Foto:  Infrabel

Op die stickers staat namelijk de naam van de spoorlijn en van de overweg waar je je bevindt. ‘Bel naar nummer 112 en geef de informatie over de lijn en overweg zoals op de paal genoteerd staat. Het controlecentrum zal in 30 tot 45 seconden al het spoorverkeer op die lijn kunnen stopzetten’, aldus Sacré.

In Ardooie viel dinsdag een vrachtwagen stil op een overweg. Terwijl de chauffeur en de takeldienst de vrachtwagen probeerden weg te halen, werd hij aangereden door een trein.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in