Marslander stuurt laatste emotionele boodschap: ‘Maak je geen zorgen om mij’
Foto:  REUTERS

De Nasa heeft na vier jaar het einde van de missie van Marslander Insight aangekondigd. Dat gebeurde met een emotionele afscheidsboodschap op Twitter.

‘Mijn vermogen is erg laag, dus dit kan de laatste foto zijn, die ik kan sturen. Maak je geen zorgen over mij: mijn tijd hier is zowel productief als sereen geweest. Als ik met mijn missieteam kan blijven praten, zal ik dat doen, maar ik stop hier binnenkort. Bedankt om bij me te blijven.’ Die emotionele boodschap deelde de Marslander op Twitter.

De account wordt door het Nasa-team op aarde gemanaged, maar de tweets waren steeds in de eerste persoon opgesteld. Bijna 800.000 fans volgden Insight via sociale media gedurende zijn vierjarige verblijf op de planeet. De Marslander deelde af en toe foto’s (inclusief selfies) en eigen ontdekkingen, maar tweette ook over de successen van ‘collega’s’ in de ruimte.

Het ruimtetuig werd op 5 mei 2018 naar Mars gestuurd en landde daar op 26 november, een kleine zeven maanden later, na een tocht van 485 miljoen kilometer. De lander had als opdracht om grondonderzoek uit te voeren op de rode planeet en kennis te vergaren over haar kern en ondergrondse lagen.

Normaal zou de missie slechts één Marsjaar (ofwel twee aardse jaren) duren, maar nadat de rover eind 2020 al in zijn missie geslaagd was, verlengde de Nasa de opdracht met twee jaar. De lander is afhankelijk van zonne-energie en door de vele zandstormen op Mars was het altijd de bedoeling dat het slechts een korte missie zou worden. Er zou ondertussen te veel zand op de zonnepanelen liggen, waardoor de robot sinds halverwege dit jaar nog maar aan 20 procent van zijn capaciteit kon werken.

‘We zijn overgeleverd aan de genade van Mars. Het weer daar is geen regen en sneeuw. Het weer op Mars is stof en wind’, zei Bruce Banerdt van het Jet Propulsion Lab van Nasa. ‘We blijven wetenschappelijke metingen doen, zolang we het kunnen.’

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in