Harvey Weinstein opnieuw schuldig bevonden aan verkrachting
Harvey Weinstein in de rechtszaal in Los Angeles in oktober.  Foto: reuters

Harvey Weinstein is in Los Angeles schuldig bevonden aan een verkrachting en twee aanrandingen. Dat heeft de jury maandag aan het einde van zijn strafproces en na dagenlang beraad bekendgemaakt.

De 70-jarige voormalige filmproducer stond terecht voor meerdere gevallen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Hij werd vrijgesproken voor een aanklacht, over drie andere aanklachten bereikten de juryleden geen overeenstemming.

   • Opinie | Waarom was #MeToo ook weer nodig?

Begin volgend jaar hoort Weinstein van de rechter wat zijn straf zal zijn. Voor hij naar een gevangenis in Californië kan worden overgebracht, moet hij nog een straf uitzitten in de staat New York, waar hij in 2020 werd veroordeeld tot 23 jaar cel voor aanranding en verkrachting. Volgens Amerikaanse media is het dan ook waarschijnlijk dat Weinstein, die in slechte gezondheid verkeert, de rest van zijn leven achter de tralies zal doorbrengen.

De zaak tegen Weinstein kwam eind 2017 op gang toen hij door tientallen vrouwen, onder wie enkele wereldberoemde actrices, beschuldigd werd van seksueel grensoverschrijdend gedrag en verkrachting. De oudste beschuldigingen dateerden uit de jaren 70. De filmproducent gebruikte zijn machtspositie in Hollywood om slachtoffers te intimideren tot stilzwijgen. De onthullingen over zijn jarenlange wangedrag leidden tot het ontstaan van de #MeToo-beweging.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in