Vlaming verbruikt ruim tien procent minder gas en elektriciteit
In Vlaanderen beschikt een op de drie gezinnen over een digitale meter. Die laat toe het energieverbruik in realtime op te volgen.  Foto:  Rob Engelaar

Het energieverbruik in Vlaanderen lag in de eerste elf maanden van dit jaar een pak lager dan in 2021, zo maakt netbeheerder Fluvius dinsdag bekend. Zelfs tijdens de winterprik van begin december werd flink bespaard.

De Vlaamse gezinnen gebruikten in de eerste elf maanden van dit jaar gemiddeld 12 procent minder stroom per maand. Voor gas gaat het zelfs om een daling met 14 procent per maand, temperatuursverschillen uitgevlakt, zo blijkt op basis van anonieme gegevens van 500.000 digitale meters.

In Vlaanderen beschikt een op de drie gezinnen, of ongeveer 1,25 miljoen huishoudens, over een digitale meter. Daarmee kan het energieverbruik in realtime worden opgevolgd.

De elektriciteitsbesparing bij gezinnen met zonnepanelen was de afgelopen elf maanden iets groter (-13 procent) dan bij diegenen zonder zonnepanelen (-11,5 procent), onder meer door het zonnige weer. Bovendien hebben gezinnen met zonnepanelen gemiddeld een hoger elektriciteitsverbruik, waardoor ze ook een iets groter besparingspotentieel hebben. In oktober wisten ze zelfs meer dan 20 procent elektriciteit te besparen ten opzichte van in dezelfde maand vorig jaar. Dankzij de overvloedige zon konden ze ook een groter deel van hun verbruik invullen met zonnestroom en hadden ze dus minder energie nodig van het elektriciteitsnet.

   • Energieleveranciers blijven hoge voorschotten vragen

Daarnaast valt op dat de daling van het energieverbruik in oktober en november het grootst was, respectievelijk 19 en 17 procent. Volgens Fluvius heeft dat waarschijnlijk te maken met de piek in de energieprijzen op het einde van de zomer. De Vlaming bespaart op zijn verbruik, maar hoe dat precies gebeurt, kan de netbeheerder niet afleiden uit de cijfers.

Korter douchen

Voor aardgas blijkt de Vlaming al in elke maand van dit jaar zijn gasverbruik te hebben bijgestuurd. Gemiddeld bespaarden gezinnen 14 procent per maand ten opzichte van vorig jaar. Spectaculair zijn de besparingscijfers voor de zomermaanden juni (-37 procent), juli (-36 procent) en augustus (-20 procent).

‘Omdat er in die maanden niet wordt verwarmd, gaat het vermoedelijk om gezinnen die hebben ingegrepen op hun warmwaterproductie, bijvoorbeeld door de boilertemperatuur te verlagen, minder te douchen of korter te douchen’, zegt de netbeheerder.

Ook bespaard tijdens winterprik

De vrieskou van de afgelopen decemberdagen heeft het aardgasverbruik logischerwijs wel doen stijgen, maar in vergelijking met ijsdagen uit het verleden (met name 10 januari, de dag met het grootste gasverbruik uit de vorige winter, en 9 februari 2021, de koudepiek van vorig jaar) werd er nog steeds flink bespaard op het energieverbruik, stelt Fluvius vast.

Het ging om een daling met respectievelijk 21 en 15 procent, berekende de netbeheerder. Die vermoedt dat de besparingen op gas dus structureel zijn, bijvoorbeeld door de thermostaat te verlagen, te isoleren of anders te verwarmen.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in