‘Klimaatklever’ is Woord van het Jaar 2022
Klimaatactivisten bekladden in oktober een werk van Claude Monet met aardappelpuree in het Museum Barberini in Potsdam.  Foto: ap

Het woord ‘klimaatklever’ is in Vlaanderen verkozen tot Woord van het Jaar 2022. Het kreeg 23,7 procent van de stemmen achter zich in de verkiezing die door Van Dale georganiseerd werd in samenwerking met de VRT.

De tweede plaats is voor ‘concentratiecrisis’, ‘energietoerisme’ eindigde op de derde stek.

Een ‘klimaatklever’ is volgens Van Dale een activist die zich aan een object van symbolische waarde vastplakt om de aandacht van het publiek te vestigen op de klimaatproblematiek. Ook onze noorderburen verkozen dit woord tot Woord van het Jaar.

De tien kanshebbers in Vlaanderen waren dit jaar naast ‘klimaatklever’, ‘concentratiecrisis’ en ‘energietoerisme’ ook nog ‘boektokken’, ‘emojibaby’, ‘granaatcamera’, ‘juicekanaal’, ‘kamikazedrone’, ‘needlespiking’ en ‘splitkopen’. De genomineerde woorden zijn in 2022 ontstaan of dit jaar in Vlaanderen populair geworden. In 2021 werd ‘knaldrang’ nog uitgeroepen tot Woord van het Jaar.Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in