Kitir: ‘Mijn excuses als ik mensen ongewild gekwetst heb’
Foto:  Luc Daelemans

Ex-minister van Ontwikkelingssamenwerking en Grootstedenbeleid Meryame Kitir (Vooruit) heeft zondag voor het eerst van zich laten horen sinds ze in oktober met ziekteverlof ging. Op Facebook bedankt ze haar collega’s en de organisaties waarmee ze heeft samengewerkt en biedt ze haar excuses aan.

Kitir nam twee maanden geleden in overleg met partijvoorzitter Conner Rousseau de beslissing om tijdelijk een stap opzij te zetten voor haar mentale gezondheid. Even later bleek dat er problemen waren op het kabinet van de minister, waarop de partij besliste om het psychosociaal welzijn van de medewerkers te onderzoeken.

Uit dat onderzoek is gebleken dat het 'in de huidige omstandigheden niet mogelijk is de werkrelaties te herstellen', zei Vooruit zaterdag in een mededeling, waarin werd aangekondigd dat Caroline Gennez het ministerschap van Kitir overneemt.

Die laatste bedankt nu op Facebook expliciet 'alle collega’s en organisaties waar ik mee heb mogen samenwerken', ook de collega’s op het kabinet. 'Ik ben veel gegroeid en ik ben nog aan het groeien in mijn leiderschap. Mijn excuses als ik mensen ongewild tijdens dat proces gekwetst heb', zegt ze. Kitir geeft ook aan dat de diplomatieke wereld voor haar 'totaal nieuw' was, en dat ze die moest ontdekken, 'met vallen en opstaan'.

Vooruit benadrukte zaterdag dat Kitir terugkeert naar de Kamer, waar ze tot 2020 fractieleidster was, eens ze volledig is hersteld. 'Met de twee voeten in het leven blijven staan en opkomen voor de mensen is en blijft mijn passie', zegt de Limburgse socialiste daarover. 'En dat zal ook mijn drive zijn in het parlement.'

Ze bedankt tot slot nog voor de 'vele lieve berichtjes en steun die ik de afgelopen maanden heb mogen ontvangen'. 'Ik zet alles even voor mezelf op een rijtje en dan sta ik weer recht. Net zoals de mensen mij geleerd hebben.'

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in