Nadat de luchthaven van de stad Cuzco in Peru heropende, konden duizenden gestrande toeristen vertrekken. Dat heeft de Peruviaanse minister van Toerisme Luis Fernando Helguero gezegd. Hij verwacht dat uiterlijk zondag alle toeristen die daar vastzaten vertrokken zullen zijn.
Vanwege de onrust in Peru na het afzetten van president Pedro Castillo, heerst in het hele land de noodtoestand en werden vliegvelden gesloten. In Cuzco, een belangrijke halte op de route naar de ruïnestad Machu Picchu, strandden zo’n 5.000 vakantiegangers. Toeristen evacueren uit de ruïnestad is moeilijk, omdat het spoor naar de toeristische attractie beschadigd is.
Het zuiden van de Andes geldt als het bolwerk van ex-president Castillo. De afgelopen dagen waren er wegblokkades en gewelddadige protesten. Ook in de hoofdstad Lima en andere steden eisten duizenden mensen het aftreden van Castillo’s opvolger, Dina Boluarte, en vervroegde verkiezingen. Bij de rellen vielen bijna twintig doden.
Het Peruviaanse parlement stemde niet in met de grondwetswijziging die noodzakelijk is om de verkiezingen naar voren te kunnen halen. Boluarte drong er zaterdag op aan die wetgeving snel aan te nemen. Ze weigerde tegemoet te komen aan de eis van demonstranten om zelf ook af te treden, omdat dat niets zou oplossen.
Herschikking
Boluarte zei dat haar kabinet de komende dagen ook zal worden herschikt, na het ontslag van de ministers van Onderwijs en van Cultuur vrijdag. ‘We zullen het kabinet opnieuw samenstellen om in elke sector deskundige ministers aan te stellen’, zei ze.
Het vertrek van de kabinetsleden doet vragen rijzen over de levensduur van de regering van Boluarte, die sinds de afzetting van Castillo door politieke onrust wordt geteisterd.