Nieuw samenwerkingsakkoord tussen ons land en Congo
Foto:  belga

Ons land maakt de komende vijf jaar samengeteld 250 miljoen vrij voor Congo, meldt de VRT. Het gaat om het eerste volwaardige samenwerkingsprogramma sinds het vorige van 2010.

Gedurende vijf jaar gaat België jaarlijks 50 miljoen euro investeren in Congo via het federale ontwikkelingsagentschap Enabel, meldt de VRT. Prioriteiten zijn duurzame landbouw, onderwijs, gezondheidszorg en goed bestuur (burgerorganisaties). Maandag wordt het akkoord getekend.

Het vorige samenwerkingsakkoord dateert van 2010 en werd, toen het enkele jaren later afliep, niet meer verlengd. De verstandhouding met de toenmalige president, Joseph Kabila, was immers ver zoek. Na die turbulente periode zochten Brussel en Kinshasa sinds 2019 terug toenadering, met het nieuwe programma als resultaat. Het programma loopt van 2023 tot en met 2027.

Er wordt vooral ingezet op Congolese jongeren en vrouwen. Naast projecten die jongeren zullen begeleiden naar basisonderwijs, beroepsopleidingen, waardig werk en ondernemerschap zal het programma inzetten op het fysiek en financieel toegankelijk maken van gezondheidszorg en de strijd tegen seksueel geweld. Verder staan de bescherming van de Congolese bossen en goed bestuur centraal. 

Met het programma willen België en Congo samen vooruitkijken naar de toekomst, zegt minister Vandenbroucke. ‘Bijna de helft van de bevolking in Congo is jonger dan 15 jaar,  68 procent is jonger dan 25. Daar zit een enorm potentieel in. We willen zo veel mogelijk Congolese jongeren alle kansen geven om een opleiding te volgen, een goede job te vinden, of zelf een zaak te starten. Investeren in hen is investeren in een duurzame en welvarende toekomst voor heel het land’, aldus Vandenbroucke.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in