Windenergie
Windparken betalen voortaan subsidies terug
Voortaan moeten sommige windparken op zee overheidssteun terugbetalen wanneer de stroomprijs hoog is.
Jan Van der Perre
Een nieuwe regeling voor de jongste windparken op zee doet de parken steun terugbetalen aan de overheid als de stroomprijzen erg hoog liggen. De steun voor de jongste windparken, die variabel is, was al flink gezakt. Volgend jaar zou de steun zelfs naar nul evolueren, als gevolg van de hoge elektriciteitsprijzen.
Nu gaat de federale regering op initiatief van minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) nog verder. Als de elektriciteitsprijs hoger is dan de vergoeding die de windparken nodig hebben om uit de kosten te komen (de zogenaamde ‘levelized cost of energy’, of LCOE), verhoogd met een bepaald bedrag, moeten ze de inkomsten die boven dat niveau uitkomen terugbetalen.
Het steunmechanisme werkt dus voortaan tweezijdig. De nieuwe regeling is tot stand gekomen in overleg met de sector, die door de hoge inflatie, hoge prijzen en enkele jaren met minder wind ook nood heeft aan meer zekerheid.
De variabele steun voor de jongste windparken was
al flink gedaald
‘Wij willen ons gedragen als een betrouwbare partner in de energietransitie’, zegt Mathias Verkest, de ceo van het Seamade windpark. Verkest denkt nog na over een manier om de elektriciteit van zijn windparken rechtstreeks en goedkoop via een vaste prijs aan de industrie of consumenten aan te bieden.
Met de nieuwe regeling wordt er ook een soort overwinstbelasting ingevoerd voor de windparken op zee met een variabele steun. Voor de windparken met vaste steun gebeurt dat niet. Zij maken volgens energieregulator Creg ook geen overwinsten.