Ongehoord
‘Als ze een grote club kloppen, stuur ik een bus vol prostituees naar de kleedkamer’
Er passeerden deze week alweer een paar opmerkelijke uitspraken. Een overzicht voor wie de hoogtepunten gemist heeft.
Silvio Berlusconi. corbis via getty images
‘Wij acteurs zijn onuitstaanbaar, egoïstisch en paranoïde.’
Tom Hanks maakt in El País geen reclame voor zijn beroepsgroep.
‘Als je in België aan politiek wil doen, dan is het geen vreugdedal.’
Ook Bart De Wever maakt in Het Laatste Nieuws geen reclame voor zijn stiel.
‘Ik had geen vrienden.’
Ex-voetballer Bob Peeters maakt evenmin reclame voor zijn voormalige milieu. Het is eigenlijk verbazingwekkend dat er nog niet meer voetballers politicus zijn geworden. Of acteur. Hij antwoordde overigens op de vraag wat hij vroeger deed als hij zoals de Fransman Mbappé en de Marokkaan Hakimi een boezemvriend als tegenstander op het veld kreeg. (in Villa Sporza)
‘De oppositie wil Alexander door de knieën zien gaan. En de fractie is kanonnenvlees.’
Volgens Maggie De Block heeft ook Alexander De Croo geen vrienden meer. (in Het Laatste Nieuws)
‘Ik heb tegen de spelers gezegd dat als ze Milan, Juventus of een dergelijke club weten te kloppen, ik een bus vol prostituees naar de kleedkamer stuur.’
Silvio Berlusconi, politicus en eigenaar van voetbalclub AC Monza, probeert er ondanks de deprimerende milieus waarin hij vertoeft alsnog wat sfeer in te brengen. Bunga bunga!
‘Het is alsof de laatste peilingen al zijn uitgekomen. Ik zie van bepaalde partijen nog maar één collega in de zaal zitten.’
Ook Vlaams Parlementslid Axel Ronse (N-VA) maakt geen reclame voor zijn stiel als hij opmerkt op dat er in de late uurtjes van het begrotingsdebat niet al te veel parlementsleden meer aanwezig zijn. Berlusconi zou wel weten hoe dat op te lossen. (op Twitter)
‘We zoeken een serial winner met ervaring in het managen van topspelers.’
Zou er zich geen partijvoorzitter met voetbalervaring geroepen voelen om de nieuwe bondscoach te worden? Georges-Louis Bouchez, bijvoorbeeld. Al heeft die natuurlijk maar plaats voor één topspeler, en dat is zichzelf. (op de site van de Belgische Voetbalbond)
‘Hoe kan je zoals Georges-Louis Bouchez nu zeggen dat je belgicist bent als je geen Nederlands spreekt? Ik lach daarmee.’
Over Bouchez gesproken, hier scoort Bart De Wever een doelpunt. (in Het Laatste Nieuws)
‘Ik leer mijn zoon dat gevoelig zijn een superkracht is.’
De kans dat de zoon van tv-persoonlijkheid Siska Schoeters politicus wordt, kunnen we als zeer klein inschatten. (in Touché op Radio 1)
‘Ik doe het alleen uit liefde.’
Alhoewel, als we Antoine Denert mogen geloven – die onverwacht zijn comeback maakt als burgemeester van Kruibeke – dan is er in de politiek toch ook veel plaats voor tederheid. (in De Standaard)
‘Ik doe dit uit liefde voor Gent en zijn voetbalclub.’
Ook theatermaker Chokri Ben Chikha deed iets uit liefde: de vlag van KAA Gent in brand steken omdat hij vindt dat het clublogo met een ‘indiaan’ niet meer van deze tijd is. Toch wil hij de dialoog aangaan: ‘Het is een uitgestoken hand.’ Als Chokri Ben Chikha u de hand reikt: bel de brandweer! Want een uitgestoken hand staat snel in brand (Gents gezegde). (in De Gentenaar)
‘Denert had maar één eis: zelf burgemeester worden.’
Was de liefde van Antoine Denert overigens wel liefde? Aan zijn comeback ging namelijk nogal wat gekonkelfoes en armgeworstel vooraf, zoals onder meer Filip Vercauteren, zelf kandidaat-burgemeester, in De Standaard vertelt. Misschien is de liefde waarvoor Denert het doet gewoon eigenliefde.
‘Ik heb enorme liefde voor de mensen daar, voor de architectuur, voor de lifestyle, voor de tradities en de geschiedenis.’
Nog iemand die het uit liefde doet, is Thierry Baudet van het Nederlandse Forum Voor Democratie. Uit liefde voor Vlaanderen wil hij ook hier zijn partij oprichten. En ook wel uit liefde voor zichzelf: ‘Wij zijn zo uniek.’ (op Youtube)
‘Filip Dewinter kocht eens zes boeken tegelijk van me. Hij betaalde natuurlijk in cash. Dat vind ik ook mooi aan die Vlamingen. Veel meer cash dan in Nederland.’
Baudet komt niet alleen uit liefde naar Vlaanderen, maar ook voor de cash. (op Youtube)
‘Ik vind dat het burgemeesterschap mij toekomt. Of beter: dat het de mensen toekomt.’
Als we het goed begrijpen is Antoine Denert het volk. En is zijn liefde toch geen eigenliefde maar menslievendheid. (in De Standaard)
‘Ik heb eigenlijk twee vrouwen: een fysieke vrouw en de gemeente, daar ben ik ook mee getrouwd. Ik wil voor allebei zorgen. Toegegeven, mijn echte vrouw gaat voor.’
Maar hoe groot de menslievendheid van Denert ook is, een mens moet keuzes maken. (in De Standaard)
‘Het vuur is niet gedoofd. In bed zie ik op het plafond véél vragen passeren. Maar nooit: “Waarom doe ik dit nog?”’
Ook Bart De Wever moet keuzes maken als hij in bed ligt, en dan blijkt dat zijn passie voor de politiek nog niet gedoofd is. (in Het Laatste Nieuws)
‘Het is misschien een rare vergelijking met vluchtelingen, maar wij kunnen hier ook geen miljoenen varkens houden.’
Ook bij Vlaams minister Zuhal Demir zal het vuur niet snel doven, daartoe pookt ze het veel te graag op. (in Knack)
‘Ik hoop hoe dan ook dat er straks een bondscoach onder de kerstboom ligt.’
De wens van Alexandre Teklak is eveneens vurig, maar als er straks een bondscoach onder de kerstboom ligt, is dat vast een politicus met een paar glazen te veel op. (in Het Nieuwsblad)
‘In de straten van Brussel rennen werkloze jongeren niet alleen weg voor de politie. Voor één heerlijke nacht lang ontvluchten ze de ondraaglijke lichtheid van hun bestaan.’
Joren Vermeersch, eerste opvolger voor de N-VA voor de Kamer, weet in De Standaard waarom er in Brussel zoveel rellen waren telkens als Marokko speelde: omdat al die jongeren te makkelijk een werkloosheidsuitkering krijgen en zich van ’s morgens tot ’s avonds vervelen. Alleen zei de woordvoerder van de Brusselse politie zondag: ‘Ongeveer de helft van wie opgepakt is, is minderjarig.’ En na het verlies tegen Argentinië was een kwart van de opgepakten minderjarig. Kan je in Brussel dan al werkloos zijn als minderjarige?
‘Uitschot, krapuul … je gaat Vlaams Belang niet bestrijden door zijn taal over te nemen. Dan vond ik “onverlaten” van Annelies Verlinden juister van toon. En het is bovendien een prachtig woord.’
Tweede doelpunt voor Bart De Wever. En ‘onverlaat’ is inderdaad een mooi woord. Zou er iemand al die onverlaten trouwens eens zou willen leren dat gevoelig zijn een superkracht is? (in Het Laatste Nieuws)
‘Mannen worden gekozen voor hun talent, vrouwen om hoe ze eruitzien.’
Aldus Margriet Hermans, zelf presentatrice van talloze tv-programma’s. (in Dag Allemaal)
‘Zo’n seksbom brandt helder en snel en dan is het vlug weer klaar en heb je verder geen kans meer.’
Actrice Scarlett Johansson klaagt in de podcast Lunch with Bruce aan dat ze net als Margriet Hermans in het begin van haar carrière te vaak werd gevraagd voor haar uiterlijk.
‘Natuurlijk zijn er ook vrouwelijke schermgezichten met talent, maar dat is meestal niet sterk genoeg om te overleven eens het eerste enthousiasme voorbij is. Ze hebben te weinig lef en te weinig persoonlijkheid, en wat hebben ze dan nog te bieden?’
Gelukkig heeft Margriet Hermans wel veel talent en persoonlijkheid. (in Dag Allemaal)
‘Uiteindelijk kwam het echt neer op eraan werken en proberen een plek te veroveren in verschillende soorten projecten.’
Ook Scarlett Johansson heeft veel talent en persoonlijkheid. (in Lunch with Bruce)
‘Niemand had ooit een vrouw in de hoofdrol van een actiefilm gecast, omdat het niet zou werken, werd ons verteld.’
Ook Jennifer Lawrence probeerde zich een plek te veroveren in verschillende projecten. Maar de eerste vrouwelijke hoofdrol in een actiefilm was toch de actrice Musidora in de cinema-feuilletonreeks Les vampires, waarin ze Irma Vep vertolkte (wat een anagram is van vampire). Dat was in 1916 – en we sluiten niet uit dat er ook daarvoor al waren.
‘Ik pleit al mijn hele leven voor extreme verdraagzaamheid.’
Maar we gaan er niet te veel op vitten, want we sluiten ons aan bij de levenshouding van Antoine Denert. (in De Standaard)