Francesco Giorgi heeft donderdag bekentenissen afgelegd in de corruptiezaak rond het Europees Parlement. Hij zette zijn partner, Europees Parlementslid Eva Kaili, uit de wind. Het Europees Openbaar Ministerie riep ook op om de parlementaire immuniteit van twee Griekse leden van het Europees Parlement op te heffen.

Francesco Giorgi, medewerker in het Europees Parlement voor de sociaaldemocraten van de S&D, heeft bekend dat hij deel uitmaakt van een organisatie die op vraag van Qatar en Marokko geld uitdeelt om beslissingen in het Europees Parlement te beïnvloeden. Hij geeft toe dat hij het corruptiegeld mee beheerde.

Spin in het web is, volgens Giorgi, het voormalig Europarlementslid Pier Antonio Panzeri, van wie Giorgi lang de medewerker was. Dat blijkt uit een document dat het Belgische gerecht naar de Italiaanse collega’s stuurde en waar de Italiaanse krant La Repubblica, Le Soir en Knack vandaag over berichten. Belgische gerechtelijke bronnen bevestigen de inhoud aan De Standaard.

Openbaar Ministerie vraagt opheffing immuniteit van twee Griekse EP-leden, onder wie Kaili
Foto:  AFP

De contacten met Marokko zouden verlopen zijn via de huidige ambassadeur in Polen, Abderrahim Atmoun, en agenten van de Marokkaanse geheime dienst DGED, die verantwoordelijk is voor spionage in het buitenland.

Giorgi zegt ook dat hij ‘vermoedt’ dat het Belgische Europarlementslid Marc Tarabella (SD&D) en het Italiaanse parlementslid Andrea Cozzolino (S&D), van wie Giorgi de parlementair medewerker is, geld kregen. Tarabella ontkent dat.

Opvallend is, volgens onze bronnen, dat Giorgi alle schuld op zich neemt en zijn partner, Eva Kaili, ex-ondervoorzitter van het Europees Parlement en tevens moeder van zijn kind, helemaal uit de wind zet.

Twijfels blijven

De vraag is in hoeverre zijn bekentenis waarheidsgetrouw is. Het was Kaili zelf die in het Europees Parlement openlijk de pro-Qatar-kaart trok, vaak tot verbazing van haar eigen SD&D-collega’s. Het was ook Kaili’s vader die betrapt werd met een reiskoffer met 750.000 euro aan vermoedelijk corruptiegeld.

Kaili verscheen gisteren niet voor de raadkamer die haar aanhouding moest verlengen. Ze vroeg om uitstel.

Het Europees Openbaar Ministerie riep donderdag op om de parlementaire immuniteit van twee Griekse leden van het Europees Parlement op te heffen, onder wie Eva Kaili. Het verzoek is gebaseerd op een afzonderlijk onderzoek van het Europees Bureau voor fraudebestrijding (OLAF) naar het gebruik van parlementaire vergoedingen en met name de betaling van medewerkers, aldus het openbaar ministerie in een korte verklaring. De andere afgevaardigde die het doelwit is, is Maria Spyraki, lid van de Europese Volkspartij (Europees rechts).

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in