‘Close’ van Lukas Dhont genomineerd voor Golden Globe: ‘Supercontent’
Foto:  BELGA

Close van Lukas Dhont is genomineerd voor een Golden Globe. De filmprijzen kwamen twee jaar geleden in opspraak nadat bleek dat ze het op deontologisch vlak niet al te nauw namen. .

‘Wij zijn over the moon, supercontent.’ Michiel Dhont, broer van filmmaker Lukas Dhont en producent van Close, draait er niet om heen. De ploeg is opgetogen over de Golden Globe-nominatie voor de film in de categorie van beste niet-Engelstalige film. Dat nieuws raakte maandagnamiddag bekend.

Hun blijdschap lijkt de evidentie zelve, maar dat is het niet. De prijzen kwamen twee jaar geleden in opspraak toen bleek dat de organisatie het op deontologisch vlak niet al te zuiver speelde. Zo lieten de leden zich door de studio’s graag trakteren op snoepreisjes en giften. Ook ontbrak het hen aan diversiteit: al twintig jaar was er geen enkel zwart lid te bespeuren. Voordien waren de Golden Globes gerespecteerde film- en televisieprijzen, ze werden in een adem genoemd met de Oscars en de Emmy’s.

De Hollywood Foreign Press Association (HFPA), zoals die organisatie erachter heet, is een groep van buitenlandse journalisten die vanuit Hollywood voor veelal Europese media verslag uitbrengen. Na de heisa beloofden ze intern schoon schip te maken en diverser te worden. Zo zijn er intussen nieuwe leden aangeworven met het oog op diversiteit - HFPA heeft nu zes leden van kleur onder zijn 96 leden. Daarnaast laten ze 103 niet-leden meestemmen, onder wie een dozijn mensen van kleur. Ook werd onder meer een striktere gedragscode ingevoerd en heeft het bedrijf, dat komaf maakte met zijn belastingvrije status, nu een filantropische tak.

Het neemt niet weg dat de uitreiking begin dit jaar nog te maken kreeg met een boycot. Grote sterren bleven weg. Ook besliste de zender NBC om voor het eerst de uitreiking niet uit te zenden.

Ceremonie

Hoe de Close-ploeg tegen over die boycot van toen staat? ‘Die begrijpen wij. We zijn blij dat het bestuur aan het veranderen is en hervormingen worden doorgevoerd’, aldus Dhont. ‘Ik denk ook dat dat nodig was. Als we kijken welke andere genomineerden ons omringen, dan kunnen we alleen maar tevreden zijn.’ Dhont en co. zijn niet van plan om te passen voor de ceremonie.

Momenteel zijn de broers in New York, waar ze met screenings en Q&A’s volop campagne voeren voor Close. ‘Dit goede nieuws sterkt ons nu in de race naar de Oscars.’ Het afgelopen weekend wist de film op de European Film Awards geen van zijn nominaties verzilveren.

Naast Close zijn ook Decision to leave, RRR, All quiet on the western front en Argentina 1985 genomineerd in diezelfde categorie. Vier jaar geleden was Girl eveneens een kanshebber als beste niet-Engelstalige film, al ging de prijs toen naar Roma.

Globaal is The banshees of Inisherin de koploper. De nieuwe film van Three billboards-maker Martin McDonagh met Colin Farrell is acht keer genomineerd. Het gehypte Everything everywhere all at once, over een ploeterende Chinees-Amerikaanse vrouw, maakt kans op vijf beeldjes.

Michaël Roskam

De HFPA bekroont niet alleen films maar ook televisiewerk. In die categorieën duikt de minireeks Black bird op, die naast het acteerwerk van Taron Egerton en Paul Walter Hauser ook als reeks zelf genomineerd is. Showrunner en bedenker is Dennis Lehane. Drie van de zes afleveringen van Black bird werden geregisseerd door Michaël Roskam. Hij is geen kanshebber.

Een overzicht van alle genomineerden kunt u hier vinden.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in